Så det har blivit dags att köpa en ny, eller kanske till och med din allra första sångmikrofon? Vad roligt! Det är alltid en speciell känsla att skaffa ny utrustning – och i synnerhet en ny mick. Det är ju trots allt den som ansvarar för att framhäva nyanserna i din röst, och att återge den på bästa möjliga vis.

Med det sagt finns det tusentals olika studiomikrofoner för sång att välja mellan, och det kan givetvis vara lite knepigt att hitta rätt – särskilt om man inte är bekväm med att dra och testa rösten i en fysisk musikaffär. Vi har därför sammanställt denna guide för att hjälpa dig välja rätt sångmick, bland de allra bästa och mest populära studiomikrofonerna 2024!

De fem bästa studiomikrofonerna 2024 är:

1. Shure SM7B

Bästa studiomikrofonen för sång och allmänt bruk 2024

Shure SM7B är en av de mest populära dynamiska mikrofonerna genom tiderna, som många legender, däribland Michael Jackson, har stått bakom. Kan man med den vetskapen verkligen göra fel val?

Trots att dynamiska mikrofoner inte är typiska vid sånginspelning har SM7B kommit att bli en av världens mest populära sångmickar. Den bjuder på ett varmt, detaljrikt ljud som låter grymt på de allra flesta rösttyper, även innan effektkedjan. Har du letat efter “det där” som du saknar, som gör att dina inspelningar hamnar på den proffsnivå du vill uppnå? Då kan du definitivt vara något på spåren här.

Behöver du fånga upp ett annat instrument, t.ex. din akustiska gitarr? Inga problem! Shure SM7B är löjligt flexibel, och fångar upp allt man sätter framför den på ett imponerande vis.

Passar Shure SM7B min röst och mina behov?

Nyckelord: All round, närhet, kvinnlig röst, manlig röst, alla genrer, podcast och voice over

Denna mick lämpar sig allra bäst för dig som vill ha en allmänt grym mick med en ärlig ljudåtergivning, oberoende av vilket instrument du spelar in eller vilken rösttyp du har.

Eftersom det är en dynamisk mikrofon så passar den särskilt bra för dig som inte kan eller vill akustikbehandla, då den inte fångar upp rummet på samma vis som en kondensatormikrofon.

Läs mer och se pris hos Thomann »

Observera: Mikrofonstativ säljes separat.


För- och nackdelar

 • En av världens mest använda mikrofoner
 • Fantastiskt flexibel, låter bra till allt

Specifikationer för Shure SM7B

 • Mikrofontyp: Dynamisk
 • Riktningskaraktäristik: Kardioid
 • Frekvensomfång: 50 hz – 20 kHz
 • Övrigt: Inbyggt skydd mot elektromagnetiska störningar

2. Aston Microphones Origin

Bästa kondensatormikrofonen under 3000 kronor

Aston Microphones har fått väldigt mycket hype med sig de senaste 3-4 åren, och av goda skäl. Det verkar som att det brittiska företaget har bemästrat konsten att tillverka mikrofoner i världsklass till låga priser. Modellen “Origin” är definitivt inget undantag.

Origin är en kondensatormikrofon under 3000 spänn, men som håller en nivå av ljud- och byggkvalité som luktar åtminstone några tusen kronor dyrare. Ljudet har en mysig och ljus karaktär som inte bara lämpar sig väl för både manlig och kvinnlig sångröst, men även för instrument.

Passar Aston Origin min röst och mina behov?

Nyckelord: All round, portabel, rock, metal, rap/hiphop m.m.

Om du ligger i prisklassen 2-3000 kronor kan jag inte föreställa mig ett bättre alternativ än Origin. Den hanterar alla rösttyper på ett magiskt vis. Se bara till att akustikbehandla din inspelningsmiljö – den är känslig!

Läs mer och se pris hos Thomann »

Observera: Länken leder till ett paket som inkluderar shockmount, mikrofonstativ, kabel och pop-filter.


För- och nackdelar

 • Bäst i sin prisklass
 • Älskad av tusentals vokalister och musiker
  • Diskanten kan kräva lite arbete

Specifikationer för Aston Origin

 • Mikrofontyp: Kondensator
 • Riktningskaraktäristik: Kardioid
 • Frekvensomfång: 20 hz – 20 kHz
 • Övrigt: Integrerat pop-filter

3. AKG C214

Bästa allround-mikrofonen under 4000 kronor

Om du letar efter en mikrofon som gör ett grymt jobb på allt från sångröst till gitarrförstärkare, och ändå inte kostar skjortan, så har du nu landat rätt. För under 4000 kronor får du en enormt flexibel kondensatormick som presterar riktigt bra oavsett vad du får för dig att sätta framför den.

AKG C214 har en distinkt karaktär, som vissa väljer att bevara, medans andra hellre vrider lite på EQ. Oavsett vem av dessa du passar in på kommer du som har en budget på strax över 3000 kronor att känna dig riktigt nöjd med denna mikrofon.

Passar AKG C214 min röst och mina behov?

Nyckelord: All round, kvinnlig röst, manlig röst, rock, pop, ballad m.m.

Som sagt – för dig som behöver en all rounder i studion och inte har en förmögenhet att bränna på mikrofoner har du här grym valuta för pengarna. Om du däremot är i behov av växlingsbara polärmönster behöver du kika vidare. Det är nämligen något C214 inte är utrustad med.

Läs mer och se pris hos Thomann »

Observera: Länken leder till ett paket som inkluderar mikrofonstativ, kabel och pop-filter.


För- och nackdelar

 • En riktigt prisvärd all rounder
 • Ljud med unik karaktär
  • Endast kardioid

Specifikationer för AKG C214

 • Mikrofontyp: Kondensator
 • Riktningskaraktäristik: Kardioid
 • Frekvensomfång: 20 hz – 20 kHz
 • Övrigt: Levereras i en snygg och praktisk portfölj

4. RØDE K2

Bästa rörmikrofonen i prisklassen 6000 kronor

Håll i dig, för här kommer en riktig värsting. Modellen K2 från RØDE (ibland Rode) är en kondensatormikrofon utrustad med rörförstärkare (tube amplifier). Istället för att ljudsignalen förstärks med hjälp av transistorer görs det med vakuumrör som värms upp. Att förklara denna teknik utan en lektion i elektronik är inte helt enkelt, men den rörförstärkta ljudsignalen låter väldigt varm och analog, till skillnad från transistortekniken som ofta gör ljudet något “stelt”.

Passar RØDE K2 min röst och mina behov?

Nyckelord: All round, körsång, instrument, värme, rock, metal, pop, rap/hiphop, m.m.

Om du har ett väldigt rörligt workflow och flyttar runt dina prylar mycket, kan det kännas lite omständligt. Detta eftersom mikrofonen har en egen strömdel, och dessutom kräver 20-30 minuter uppvärmning av elektroniken. Är det däremot inget bekymmer för dig? Tveka inte! RØDE K2 lägger en magisk touch på det mesta du kan tänkas spela in i studion. Gillar du sound som beskrivs som “varma” är detta definitivt något för dig.

Läs mer och se pris hos Thomann »

Observera: Shockmount ingår. Mikrofonstativ, pop-filter m.m. säljes separat.


För- och nackdelar

 • Otroligt varmt och kontrollerat ljud
 • Flera olika riktningskarakteristiker
  • Något mer omständigt pga. strömförsörjning och rör som ska bli varmt

Specifikationer för RØDE K2

 • Mikrofontyp: Kondensator, Tube
 • Riktningskaraktäristik: Kardioid, Omni, Figure-8 (åttakopplad)
 • Frekvensomfång: 20 hz – 20 kHz
 • Övrigt: Extra strömförsörjning krävs (PSU ingår)

5. Neumann U87 Ai

(Troligtvis) världens bästa sångmikrofon

Ingen lista är väl komplett utan den legendariska Neumann U87?

För dig som inte redan vet är U87 en av världens mest kända och eftertraktade mikrofoner i alla kategorier, och inte minst för sånginspelning. Med detta mästerverk har tyska Neumann smällt andra mikrofontillverkare på fingrarna sedan den första modellen dök upp år 1967.

Den nyare varianten Neumann U87 Ai har allt man kan tänka sig, från en unik, varm karaktär kombinerat med en löjligt jämn frekvenskurva. Briljant ingenjörskonst och dyr hårdvara gör U87 till en nästintill perfekt mikrofon, som varit svår att överträffa i decennier, och troligtvis ett antal till. Den fångar upp detaljer i en inspelning som du knappt visste du kunde höra, och du hittar den i allt ifrån världens mest kända musikstudios, till filmstudios där filmer blir dubbade och får voice overs.

Passar Neumann U87 Ai min röst och mina behov?

Nyckelord: Professionell studio, all round, kvinnlig röst, manlig röst, alla genrer, alla typer av instrument, podcast och voice over

Om du är redo att spendera en bra slant för att optimera dina sånginspelningar (och andra inspelningar) är U87 för dig. Det är en prisvärd investering för din karriär, men ej en direkt budgetvänlig mikrofon.

Läs mer och se pris hos Thomann »

Observera: Shockmount ingår. Mikrofonstativ, pop-filter m.m. säljes separat.


För- och nackdelar

 • Legendarisk mikrofon som slår allt annat
 • Flera olika riktningskarakteristiker och funktioner

Specifikationer för Neumann U87 Ai

 • Mikrofontyp: Kondensator
 • Riktningskaraktäristik: Kardioid, Omni, Figure-8 (åttakopplad)
 • Frekvensomfång: 20 hz – 20 kHz
 • Övrigt: Extra strömförsörjning krävs (PSU ingår)