Ett MIDI-keyboard (eller MIDI-klaviatur, MIDI controller) är en viktig komponent i hemmastudion, oavsett vilken genre du än producerar. De låter dig kontrollera din musikprogramvara med lätthet och öppnar upp en värld av kreativa möjligheter. Med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Det är därför vi har sammanställt den här köpguiden för att hjälpa dig hitta det bästa MIDI-klaviaturet för just dina behov. Nybörjare som rutinerad, denna artikel har ett bra förslag för just dig!

Vi har övervägt en rad faktorer: pris, funktionalitet, byggkvalitet, samt andra musikproducenters åsikter och erfarenheter för att skapa en komplett lista över de fem bästa MIDI-keyboards på marknaden 2024. Läs vidare för att hitta ett perfekt MIDI klaviatur till din studio.

Våra fem bästa MIDI keyboards 2024 är:

1. AKAI Professional MPK Mini MK3

Bästa MIDI keyboardet under 1000 kronor

AKAI Professional MPK Mini MK3 är ett superkompakt 25-tangenters MIDI-keyboard med 8 pads, 4 rattar och 4 faders. Detta keyboard är ett utmärkt val för den som letar efter ett kompakt och/eller bärbart MIDI-keyboard.

Dess överkomliga prislapp på ca. 900 kronor gör det till ett av de mer prisvärda alternativen på listan, och den medföljande mjukvaran är en grym bonus som ger ytterligare valuta för pengarna.

Är AKAI Professional MPK Mini MK3 det rätta valet för mig?

Nyckelord: Kompakt, bärbar, enkel, beatmaskin, nybörjare

Om du exempelvis producerar beats, skruvar mycket i mjukvarusyntar och spelar in enkla ackord- eller melodislingor är MPK Mini ett utmärkt litet verktyg. Självklart är den också perfekt om din studio är portabel. Med tanke på det begränsade antalet tangenter lämpar det sig kanske inte fullt lika bra för dig som vill göra komplexa inspelningar som sträcker sig flera oktaver.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

 • Perfekt till den portabla eller kompakta hemmastudion
 • Lämpar sig bra för ljuddesign, enkla arrangemang och beats
  • Ganska små och sega tangenter

Specifikationer för MPK Mini MK3

 • Tangenter: 25
 • Tryckkänslighet: Ja
 • Vägda tangenter: Nej
 • Anslutning: USB
 • Inkluderad mjukvara: MPC Beats, 6 virtuella instrument (Bassline, Tubesynth, Electric, Hybrid 3, Mini Grand, Velvet) samt 2 gigabyte med samplingar

2. Native Instruments Komplete Kontrol S49 MK2

Professionellt MIDI keyboard för under 7000 kronor

Nu hoppar vi upp ett par prisklasser och ett par storlekar. Är du med?

Komplete Kontrol S49 MK2 från legendariska Native Instruments är allt annat än ett leksakskeyboard. Denna best är utrustad med 49 semi-vägda tangenter, ett snyggt och stilrent interface och stort fokus på Native Instruments eget ekosystem av hård- och mjukvara. Samtidigt klarar det av att vara ett mångsidigt MIDI keyboard som tusentals musikproducenter avgudar i studion.

Alla tangenter och kontroller på detta keyboard är grymt responsiva och av toppkvalitén man förväntar sig i denna prisklass. Några av dessa knappar är dedikerade, färdigmappade kontroller för diverse DAW-funktioner – exempelvis inspelning, metronom, kvantisering med flera. Det finns även en stilren display som bland annat kan synka (även grafiskt) mot Native Instruments mjukvarusyntar för att snabbt utforska, modifiera och förhandsgranska ljud. Det innebär att du kan jobba endast på keyboardet en bra stund utan att behöva greja i musikprogrammet på datorn!

Och ja, ingår gör givetvis några av Native Instruments mest kända mjukvaruinstrument och effekter. Börjar du tröttna på ditt nuvarande bibliotek så är det din lyckodag.

Är Komplete Kontrol S49 rätt MIDI keyboard för mig?

Nyckelord: Mångsidigt, inspirerande, självständigt, proffsigt, ljuddesign

Om du prioriterar ett pålitligt och finessrikt MIDI keyboard i din studiobudget kan du lita på att Komplete Kontrol S49 matchar det du söker. Detta är en riktig arbetshäst som dessutom kommer med en uppsjö av nya inspirerande sounds. Oavsett vilken genre du producerar kommer du utveckla en särskild relation till detta mästerverk av MIDI-instrument.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

 • Sköna tangenter och kontroller
 • Supersnyggt och clean, smälter in i studion
 • Ett flertal fantastiska plugins ingår
  • Saknar pads

Specifikationer för Komplete Kontrol S49 MK2

 • Tangenter: 49
 • Tryckkänslighet: Ja
 • Vägda tangenter: Ja (semi)
 • Anslutning: USB, MIDI in/out
 • Inkluderad mjukvara: KOMPLETE KONTROL, KOMPLETE SELECT (11 högkvalitativa instrument och effekter: Massive, Monark, The Gentleman, Drumlab, Reaktor Prism, Scarbee Mark I, Retro Machines, Vintage Organs, West Africa, Solid Bus Comp, och Replica)

3. Arturia KeyLab Essential 61

Bästa MIDI keyboardet under 3000 kronor

Är Komplete Kontrol S49 lite väl hård mot plånboken? I denna något lägre prisklass är det svårt att hitta ett mer klockrent alternativ än Arturia KeyLab Essential 61. Arturia levererar utmärkta alternativ för den som letar efter ett MIDI keyboard med en bra balans mellan pris och funktionsrikedom. KeyLab Essential 61 är inget undantag. Utrustat med 61 tangenter, 8 dynamiska pads, 9 faders och 9 rattar är detta ett riktigt mångsidigt MIDI keyboard för en överkomlig summa pengar.

På köpet får du dessutom tillgång till mjukvarusynthen Arturia Analog Lab, som innehåller tusentals anpassningsbara ljud som är baserade på gamla klassiska analoga syntar. KeyLab Essential 61 har en inbyggd koppling till Analog Lab, vilket gör det möjligt för dig att styra mjukvaran direkt från keyboardet. Detta är ett fantastiskt tillägg till ditt bibliotek och workflow, och ännu en anledning att rekommendera detta keyboard.

Är Arturia KeyLab Essential 61 rätt MIDI keyboard för mig?

Nyckelord: Mångsidigt, prisvärt, stilrent, stort omfång

Arturia KeyLab Essential 61 är ett mångsidigt MIDI keyboard som passar dig som vill ha ett cleant, enkelt och prisvärt alternativ och inte har något emot att utvidga ditt ljudbibliotek. Med sin relativt kompakta storlek är detta också ett rimligt val för den som vill ha ett MIDI keyboard som är portabelt och som inte tar för mycket plats i studion. Samtidigt erbjuder det stora kreativa möjligheter med sina många kontroller och inkluderade sounds.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

 • Många tangenter och kontroller
 • Enkelt att komma igång med
 • Inkluderar ett fantastiskt ljudbibliotek
  • Något plastig hårdvara

Specifikationer för Arturia KeyLab Essential 61

 • Tangenter: 61
 • Tryckkänslighet: Ja
 • Vägda tangenter: Ja (semi)
 • Anslutning: USB, MIDI out
 • Inkluderad mjukvara: Arturia Analog Lab, samt licenser för Ableton Live Lite och UVI Grand Piano

4. AKAI Professional MPK 249

Bästa MIDI keyboardet under 5000 kronor

Nu tar vi en titt på MPK Minis storebror, MPK 249 – ett riktigt fläskigt MIDI keyboard utrustat med allt du behöver och lite till. En av de stora fördelarna med MPK 249 är dess pads, som är många, stora och dynamiska, vilket gör keyboardet till en riktigt grym beatmaskin. Det finns även möjlighet att tilldela varje pad en egen färg, vilket är underbart för att organisera sitt workflow. Klockrent för den som föredrar att spela in sina trumloopar i stället för att bygga upp dem i en sequencer.

Tangenterna på MPK 249 har en riktigt autentisk känsla och det är en fröjd att spela på även när inspelningslampan inte lyser. Ett väldigt responsivt klaviatur. För någon som mig som inte utnyttjar supermånga oktaver i min musik duger dessutom 49 tangenter gott och väl.

Vad mer? Med åtta stycken av varje kontrolltyp (knappar, faders, och hjul) och med ett interface som påminner om en flygplanscockpit, är risken att du kommer känna dig begränsad minimal. Byggkvalitén känns väldigt solid, och varje komponent känns genomtänkt och håller hög standard.

På köpet får du det välkända musikprogrammet Ableton Live Lite, Hybrid 3 från AIR Music Tech som är en grymt flexibel synth, SONiVOX Twist 2.0 för riktigt vilda effekter och synthljud samt MPC Beats, AKAIs eget musikprogram. Ett riktigt kap!

Är MPK 249 rätt MIDI keyboard för mig?

Nyckelord: Avancerad, beatmaskin, hiphop/rap, dynamisk, uttrycksfull

För en nybörjare kan AKAI Professional MPK 249 vara lite överväldigande. Men om börjar känna dig lite mer rutinerad och är redo att investera i dina inspelningar är detta ett riktigt fint alternativ. Stora kreativa möjligheter är väl den bästa sammanfattningen här. Och med kvalitativa komponenter kommer denna mackapär att tjäna dig väl i många år framöver.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

 • Fantastiska kontroller
 • Perfekt för beats
 • Autentisk pianokänsla

Specifikationer för AKAI Professional MPK 249

 • Tangenter: 49
 • Tryckkänslighet: Ja
 • Vägda tangenter: Ja (full)
 • Anslutning: USB, MIDI in/out
 • Inkluderad mjukvara: Ableton Live Lite, Hybrid 3 från AIR Music Tech, SONiVOX Twist 2.0 och MPC Beats

5. M-Audio Oxygen 49 MK5

Bästa MIDI keyboardet för nybörjare

Sist ut är ett något mer budgetvänligt, nybörjarvänligt, men ändå ett kapabelt MIDI klaviatur: M-Audio Oxygen 49 MK5. Detta är i vår mening det bästa MIDI-keyboardet för nybörjare på marknaden just nu. Det klaffar helt enkelt i alla kategorier: pris, funktioner, kvalité, med mera.

Oxygen 49 MK5 är inte på något sätt ett flashigt keyboard som flexar några världsunika egenskaper, men definitivt ett som gör jobbet. Med sina 49 tangenter, 8 pads, 8 rattar, 9 faders, samt pitch- och moduleringshjul är nybörjaren, gammal som ung, kittad för att komma i gång att lära sig spela och producera musik på riktigt.

Layouten är enkel och lätt att förstå sig på, knapparna känns väldigt bra för sin prisklass. Även med Oxygen 49 MK5 får du ett gäng mjukvaror: Ableton Live Lite, MPC Beats, två virtuella instrument från AIR Music Technology (Hybrid, Mini Grand), 5 MPC Beats Expansion Packs och MIDI Editor mjukvara.

Är M-Audio Oxygen 49 MK5 rätt MIDI keyboard för mig?

Nyckelord: Nybörjare, lågbudget, enkelt

Om du är nybörjare och inte vill slå sönder sparbössan för ett MIDI-keyboard i nuläget är M-Audio Oxygen 49 MK5 ett alldeles utmärkt alternativ. Om du däremot är redo att investera i ett keyboard som kan växa med dig, och som du inte kommer att vilja byta ut inom de närmsta åren, bör du i stället rikta blicken mot något av de andra alternativen.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

 • Klockrent för nybörjare
 • Bra för sin prisklass
 • Billig hårdvara
 • Kan upplevas som oinspirerande att spela på

Specifikationer för M-Audio Oxygen 49 MK5

 • Tangenter: 49
 • Tryckkänslighet: Ja
 • Vägda tangenter: Nej
 • Anslutning: USB
 • Inkluderad mjukvara: Ableton Live Lite, MPC Beats, två virtuella instrument från AIR Music Technology (Hybrid, Mini Grand), 5 MPC Beats Expansion Packs och MIDI Editor mjukvara.