Alla som någon gång satt sig in i inspelning och musikproduktion har nog insett vilken kostsam hobby det faktiskt är. Man behöver ha en dator med bra prestanda, ett ljudkort som har tillräckligt många ingångar, studiomonitorer med en ärlig ljudåtergivning och mycket mer. Det tar helt enkelt tid att införskaffa allting, och när man väl har allt så kommer man på att man behöver uppgradera sig.

Men det går faktiskt att hitta utrustning som håller måttet och är lämplig för att skapa professionella produktioner för under 2000 kronor. Med lite tur hittar man rätt direkt och känner sig nöjd i flera år innan man behöver investera på nytt.

I denna artikel har jag samlat ihop ett urval av studioutrustning som jag och många andra tycker är den absolut bästa för en rimlig peng. Vi går rakt på sak!

Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen – bästa ljudkortet under 2000 kronor


Pris: ca. 1 666 SEK | Läs mer och köp Focusrite Scarlett 2i2 på Thomann »

Focusrite har sedan släppet av första generationens ljudkort i Scarlett-serien dominerat marknaden för högkvalitativa ljudkort till oförskämt låga priser.

Scarlett har blivit det självklara valet för ljudkort under 2000 kronor, och det är definitivt inte utan anledning. Byggkvalitén är robust, användarvänligheten är fantastisk och det passar både nybörjare såväl som proffs. Som om inte det vore nog har det en stilren, metallic röd design som tilltalar.

Det starka med Scarlett är enligt mig indikationslamporna för signal och clipping, de kombinerade XLR/TRS i ingångarna och den låga latensen.

Många andra billiga ljudkort jag ägt har haft bristfälliga drivrutiner och en tendens att tappa anslutning i tid och otid. Mitt Scarlett 2i2 2nd Gen har jag ägt i cirka tre år och kan inte minnas att jag haft några bekymmer alls. Snacka om att det levererar!

Faktum är att om man inte kräver mer än två ingångar, vilket man sällan gör om man inte spelar in t.ex. trummor eller ett fullt band, kommer Scarlett att fortsätta leverera i vått och torrt. I min hemmastudio spelas det numera mestadels in akustisk gitarr och sång, och mitt Focusrite Scarlett gör ett fantastiskt jobb med detta tio av tio gånger.

Sammanfattningsvis – om du letat efter ett prisvärt ljudkort till hemmastudion kan du sluta nu. Skaffa dig ett Focusrite Scarlett och titta inte tillbaka.

M-Audio BX5 D3 – bästa studiomonitorerna under 2000 kronor


Pris: ca. 979 SEK / st | Läs mer och köp M-Audio BX5 D3 på Thomann »

Dessa grymma studiomonitorerna köpte jag i födelsedagspresent till en god vän som blev inspirerad att börja producera hiphop. Han blev positivt överraskad hur klart och varmt ljudet var, av anledningen att han aldrig lyssnat på studiomonitorer tidigare. Jag blev positivt överraskad hur klart och varmt ljudet var för att de var så otroligt billiga!

M-Audio BX5 D3 är rena rånet och utan tvekan de mest prisvärda studiomonitorerna jag någonsin köpt. Studiomonitorer i denna prisklass blir knappast mer ärliga i ljudet och samtidigt inspirerande att lyssna på. Ljudbilden är bred, basen är tight och mixningen blir helt enkelt en fröjd. I kombination med en väl genomtänkt akustikbehandling av rummet låter dessa monitorer åtminstone några tusen kronor dyrare. Det är nästan så att man känner sig lite kriminell efter att ha gjort en så bra deal.

Eftersom de endast är 5″ lämpar de sig så klart allra bäst i en liten eller mellanstor hemmastudio. I en något större studio lämpar sig lite större (och oftast dyrare) monitorer för att få en ärlig basåtergivning. Vill man då ha bra monitorering och ändå landa under 2000 spänn bör man istället satsa på hörlurarna vi ska kika på näst!

Beyerdynamic DT-770 Pro – bästa hörlurarna för mixning under 2000 kronor


Pris: ca. 1 296 SEK | Läs mer och köp Beyerdynamic DT-770 Pro på Thomann »

Om du har erfarenhet av studioutrustning är nog chansen stor att du känner igen dessa lurar. De används inte bara i hemmastudion, utan även på radiostationer, av gamers och i inspelningsrummet i större studios. Beyerdynamic DT-770 Pro har en fin balans av alla de egenskaper man kan önska sig i ett par studiohörlurar. Ett rymligt och tydligt sound, en klockren stereoseparation, en bra basåtergivning för mixning och en otrolig komfort. Seriöst, de är löjligt bekväma att ha på sig och man blir inte lätt trött i öronen av varken muffar eller långvarig lyssning.

Hörlurarna sluter tätt runt öronen vilket ger ett minimalt läckage, samtidigt som de bibehåller ett ärligt ljud som gör mixningsprocessen betydligt lättare. För att kortfattat beskriva ljudupplevelsen av DT-770 är det som att befinna sig i mitten av en livespelning i ett välbehandlat rum. Lyssningen blir både mjuk och intressant, och man kan urskilja extremt subtila detaljer i ljudet. Man kommer verkligen “nära in på” och space-effekter som reverb och delay träder fram väldigt tydligt.

Låt inte det låga priset lura dig, för Beyerdynamic DT-770 är enligt mig bättre än vissa hörlurar som kostar upp mot 3000 kronor. Tro mig, jag har testat tillräckligt många för att få uttrycka mig. Nu är dessutom den bästa tiden att köpa dessa lurar. De kostade flera hundra kronor mer när jag skaffade mitt par (som jag för övrigt fortfarande använder regelbundet).

Røde NT1-A – bästa mikrofonen under 2000 kronor


Pris (inkl. tillbehör): ca. 1 990 SEK | Läs mer och köp Røde NT1-A på Thomann »

Denna australienska (inte danska som man kan tro) tillverkare av ljudutrustning har länge varit en av de främsta inom mikrofoner för både hemmastudiobruk så väl som på “professionell” nivå. De flesta som provat är överens om att Røde-mikrofoner ger absolut bäst ljud för pengarna. Faktum är att NT1-A är en av de mest omtalade modellerna Røde erbjuder, och det är inte endast på grund av det låga priset.

Denna mikrofon har en otrolig förmåga att fånga upp nyanser och detaljer i röst och instrument. Den hanterar alla röstlägen utan bekymmer, varje sig du är bas eller sopran. Inspelningen sitter direkt som handen i handsken i mixen utan en massa processande och putsande. Samma sak gäller instrument som akustisk gitarr. Klockrena resultat varje gång, det är bara så jag kan sammanfatta det.

För det låga priset är det nästan ofattbart hur professionella inspelningar man kan få till. Visst är den inte perfekt, och det finns givetvis anledning att investera i en dyrare mikrofon, men den gör verkligen än bättre jobb än de flesta andra mickar i sin prisklass. Om man inte är i behov andra upptagningsmönster än kardioid och EQ avskärningar är NT1-A ett givet val. Den är simpel, billig och levererar grymma inspelningar.

Inte övertygad än? Som om inte Røde vore schyssta nog, erbjuder de även upp till tio års garanti!

FL Studio 20 Producer Edition – bästa musikprogrammet under 2000 kronor

Pris: ca. 1 990 SEK | Läs mer och köp FL Studio 20 Producer Edition på Thomann »

FL Studio hade förr ett ganska dåligt rykte, mycket på grund av dess färgglada, simpla layout och dess användarvänlighet. Kritiker menade att programmet saknade vissa väsentliga funktioner och helt enkelt inte lät lika bra som andra program. Det var känt som ett nybörjarprogram – en lekstuga för folk som inte förstod musik.

Legender som bland andra Avicii och deadmau5 har på senare år motbevisat kritikerna genom att producera professionella, tidslösa house-hits i programmet. Numera är FL Studio ett av världens mest populära musikprogram bland hundratusentals producenter av tusentals olika genrer. Samtidigt är FL Studio ett av de allra billigaste musikprogrammen. Vare sig man är amatör eller en professionell musikproducent, får man för knappt 2000 kronor det mesta man kan tänkas behöva i en mjukvara för musikproduktion.

En av de allra starkaste funktionerna i FL Studio är dess step sequencer. I den bygger man enkelt och snabbt t.ex. trumsekvenser genom att klicka i rutor som motsvarar musikens taktslag. FL Studio’s piano roll är fantastiskt användarvänlig och smidig när man vill bygga basslingor, ackordföljder och melodier. I programmet ingår även många bra plugins, syntar och grymma ljudredigeringsmöjligheter i olika former.

Friktionen mellan idé och programmets funktionalitet är minimal, vilket uppskattas hos producenter som tycker om att jobba och få snygga resultat snabbt. FL Studio är perfekt för den som vill börja producera musik på en budget, men ändå lära sig ett program som håller måttet hela karriären. För mig och många andra producenter är FL Studio ovärderligt!