Så du vill starta egen podcast med intressant och engagerande innehåll, och riktigt proffsigt ljud? Att spela in en vardaglig konversation med hjälp av sin smartphone är väl ingen konst, men att starta och upprätthålla en framgångsrik podcast är en helt annan historia.

Med det sagt behöver det inte vara ett mysterium, och receptet är inte direkt hemligt. Vad är det som gör din favoritpodcast så där engagerande och får dig att komma tillbaka avsnitt efter avsnitt för att höra mer? Vad är hemligheten bakom den där radiokvalitén i ljudet? Allt sådant ska vi utforska i denna guide, så att du kan göra en minst lika bra podd själv.

Läs vidare för att lära dig hur du startar en egen podcast, från idé till succé!

1. Utveckla din podcasts koncept och identitet

Om du läser denna guide stämmer troligtvis en av två av dessa beskrivningar in på dig: Antingen har du kläckt en superbra poddidé, och har mer eller mindre hela konceptet i ditt huvud eller nedskrivet på papper. Om så är fallet kan du ändå läsa denna första delen om du vill ha lite extra tips och kött på benen.

Eller, så vet du att du (och kanske en, eller ett par vänner) vill starta podcast men har ingen aning om vad den ska handla om. Det första delen av denna artikel handlar om att ta det allra första steget, nämligen att hitta på ett koncept och ge podden en identitet.

Vad ska min podcast handla om?

Det första du behöver komma på är så klart vad du eller ni ska prata om i podcasten. Här finns det många olika vägar att gå, men självklart är det alltid en bra idé att utgå ifrån det mest uppenbara, nämligen dina intressen och passioner. Vad brinner du för? Vad är det du inte kan sluta läsa om, titta på videos om eller prata om med dina vänner?

Nedan följer några av de hundratals poddformer du kan välja mellan:

Konversera

Fundera på vilka diskussioner du har med din omgivning som du tycker är extra intressanta. Det finns antagligen många där ute som delar samma intresse och gärna tar del av dina tankar, idéer och erfarenheter kring ämnet. En av de vanligaste poddformerna är att en eller flera personer diskuterar nyheter och annat som rör ett specifikt ämne, eller helt enkelt bara har en konversation om något aktuellt.

Exempel: Alex & Sigges Podcast

Intervjua

Om du anser dig själv vara bra på att lyssna, ställa frågor och gärna är lite karismatisk kan en intervjupodd vara något för dig. Bjud in människor som på något sätt är involverade i eller kunniga inom det område som podcasten handlar om.

Även om din gäst står i centrum styrs innehållet till stor del av dig och de frågor du ställer. Därför är det även här så klart en god idé att utgå ifrån dina erfarenheter och intressen när du tar beslut om vad podden ska handla om. Om du är en bra värd som ställer rätt frågor till rätt gäster kommer du garanterat locka till dig lyssnare.

Exempel: Framgångspodden

Utforska

Ett annat poddkoncept är att utforska ett ämne som du är nyfiken på. Det skulle exempelvis kunna vara analyser av historiska händelser, eller människors beteende. Om du tycker om research och att gräva i information som kan leda till intressanta upptäckter kan detta vara något för dig.

Exempel: Dumma Människor

Berätta

Bra historieberättande är något som nästan alla människor tycker om. Om du är den som alltid får din vänskapskrets att lyssna med spänning på vad du har att berätta om den senaste veckan kan denna poddform vara något för dig. En riktigt vass historieberättare kan få den allra tråkigaste händelsen att framstå som världens mest spännande. Men om du är en vass historieberättare som kan bjuda på grymma historier blir det så klart dubbel succé.

Exempel: Creepypodden

Manus, fusklapp eller improvisation?

Beroende på vilket podcastformat du valt att satsa på kan det vara mer eller mindre bra att skriva något typ av manus, eller åtminstone anteckningar av det du vill prata om.

Du kan troligtvis själv bedöma vad du behöver, och det är varken lätt eller meningsfullt att ge någon slags guide till hur man ska ta anteckningar eller skriva ett podcastmanus. Det är helt enkelt upp till dig vad som passar bäst.

Här kommer åtminstone några tankar och idéer:

Ett manus är bra att ha om..

Om du gör en historieberättande podcast, särskilt om du inte (just nu) är en naturlig berättare. Skriv ner vad du tänker dig att du vill säga, och läs det sedan högt för att bedöma om det är engagerande nog. Glöm inte att övning ger färdighet och du kan bli en riktigt bra historieberättare. Ett manus ger dock alltid mer tid för eftertanke, och det går snabbare att ändra en textrad än att göra en ny tagning.

En fusklapp är bra att ha om..

Om din podcast baseras på att du intervjuar andra är det givetvis bra att anteckna vad du vill fråga din gäst och om det är tänkt att leda till något särskilt. Följ dina anteckningar när det passar (t.ex. vid tystnad), men låt samtalet flyta på naturligt och hoppa inte abrupt till en irrelevant fråga bara för att den står näst på tur.

Improvisera kan du göra när..

När podcasten är väldigt nischad och kanske handlar om något du och dina poddkamrater brinner för. Då kan det räcka med att avsnittet har ett ämne eller mål, och sen får dialogen ske fritt runt det.

Hur kommer man på ett bra namn på en podcast?

Ett riktigt bra namn kan vara komponenten som gör all skillnad för att kicka igång din podcast, men stressa inte för mycket över det i början, utan fokusera istället på poddens innehåll.

Vår rekommendation är att hitta på ett koncept, göra ett eller ett par pilotavsnitt (tester) och efter det ge namnet en extra tanke. Då kommer idéerna komma lättare.

Det lönar sig att tänka lite utanför boxen när man namnger sin podcast. Namnet blir en del av det unika du har att erbjuda din publik.

Här kommer några snabba idéer för att komma på ett bra namn på en podcast:

  1. Brainstorma. Skriv ner så många relaterade ord och synonymer som möjligt till det podden handlar om. Kasta om, vrid och lek med orden.
  2. Börja med att spela in ett pilotavsnitt (testavsnitt) och lyssna sedan igenom det. Kanske nämner du eller din vän någon bra fras som skulle kunna bli ett namn?
  3. Berätta om konceptet för en utomstående. Fråga vad personen skulle ge podcasten för titel.
  4. När det väl finns några namnidéer, testa att säga dem högt i ditt pilotavsnitt för att känna på dem.
  5. När alla namn låter onaturliga eller framtvingade, sov på saken!

Så ordnar du en jingel och logotyp till podden

Någon typ av intromusik och proffsig grafik är viktiga komponenter för att din podcast ska få en skarp identitet. Men som poddare är det inte säkert du behärskar varken musikproduktion eller grafisk design, och då kan du behöva ta hjälp.

Här kommer några av våra bästa rekommendationer:

  1. Det allra snabbaste och billigaste alternativet är att använda en tjänst som Fiverr, På Fiverr finns det tusentals kreatörer som säljer sina tjänster billigt och gör ett helt fantastiskt jobb. Här hittar du både jinglar och logotyper.
  2. Använd ditt eget kontaktnätverk för att hitta vänner som skulle vilja ställa upp och skapa något åt dig. Glöm inte att erbjuda en slant eller en gentjänst!
  3. Om du för tillfället inte har någon budget för detta (vilket vi rekommenderar att du prioriterar att skaffa), kan du använda dig av royaltyfritt material. T.ex. finns Pixabay för gratis jinglar och Hatchful för att generera gratis logotyper. Tänk bara på att du troligtvis inte kommer vara ensam om din jingel eller stil på logotypen!

Ditt signum och konsten att sticka ut ur mängden

Mitt bästa tips för dig som vill lyckas med podcast är antagligen den största klichén du kan tänka dig, men allvarligt talat: var dig själv. Prata som dig själv, säg vad du vill ha sagt och försök inte efterlikna någon annan. Det unika värdet i just din podcast är din personlighet och sättet du uttrycker dig.

En annan utmärkt sak man kan göra för att sticka ut ur mängden är att ha ett eget, unikt signum. Det kan t.ex. vara ett eget slagord, ett roligt segment, en kännetecknande logotyp eller en catchig jingel som är producerad för just din podcast. På så vis skapar du en igenkännlighet som den mänskliga hjärnan tycker om – ett psykologiskt fenomen som används flitigt inom bl.a. reklambranschen.

Alltså: var ditt bästa, ofiltrerade jag och kombinera det med ett unikt koncept och ett kännetecknande signum och namn. Då har du lagt grunden för en framgångsrik podcast och är redo att ta dig an nästa utmaning.

2. Skaffa nödvändig utrustning

Nu när du tagit fram ditt poddkoncept är det dags att börja fundera på vilka verktyg du behöver för att förverkliga det.

Om du är helt ny till studio- och inspelningsutrustning vill jag lugna dig med att det inte finns jättemycket du behöver lära dig för att komma igång.

Det är varken värst svårt eller dyrt att få till ett proffsigt ljud som håller den standard du är van vid att höra i andra poddar. Du behöver veta vilken utrustning du ska ha, varför du behöver den och hur den ska användas. Allt detta ska jag berätta nu.

Vilken utrustning behöver man för att spela in en podcast?

Följande utrustning behöver du för att spela in en professionell podcast:

Vilken mikrofon ska man ha för inspelning av podcast?

Hemmastudion.se’s rekommendation: Shure SM7B

Det finns två huvudsakliga mikrofontyper som används vid inspelning av podcast: dynamisk mikrofon eller kondensatormikrofon. De två typerna finns dessutom med två olika anslutningar: XLR- eller USB-anslutning. Nedan följer jämförelser mellan de olika typerna.

Dynamisk mikrofon eller kondensator?

Så vilken mikrofon ska man använda för inspelning av podcast – en dynamisk mikrofon eller kondensatormikrofon?

Vår kortfattade rekommendation är: om din inspelningsmiljö störs av oljud eller har väldigt mycket rumsklang du inte vill eller kan behandla, köp då en dynamisk mikrofon. Om du däremot inte har problem med oljud från någon ventilation, eller vägen utanför, och ditt rum är någorlunda akustikbehandlat – köp då en kondensatormikrofon. Läs vidare för att få lite mer ingående information.

Kondensatormikrofonen har ett krispigt, tydligt ljud och fångar upp alla nyanser av rösten. Bieffekten av detta är att den även är känslig för andra ljud i dess omgivning, som t.ex. oväsen från bilar utanför eller rummets ventilation. Detta är så klart inget dina lyssnare vill höra.

Med rätt behandling av inspelningsmiljön (ljudisolering och akustikbehandling) kan kondensatormikrofonen vara det bästa alternativet för att få ett så professionellt ljud som möjligt, men kan annars skada en inspelning.

En dynamisk mikrofon är mindre känslig och tenderar att bara fångar upp ljudet i dess absoluta närhet. Det gör den till ett bra alternativ för dig som har en begränsad budget, eller begränsad möjlighet att behandla rummets akustiska egenskaper. Nackdelen med dynamisk mikrofon är att ljudet kan låta lite mer livlöst.

Placera dig där du tänkt spela in din podcast och prata ett par meningar. Hur mycket störs du av rumsklangen eller ljudet som läcker in? Ha det i åtanke när du väljer din mikrofontyp.

XLR eller USB?

USB-mikrofonen må vara mer portabel, men XLR-mikrofonen har fler inställningsmöjligheter för att få riktigt proffsiga resultat. Vad är viktigast för dig? Det finns även några andra faktorer som du absolut bör fundera över innan du väljer. Se jämförelserna nedan.

Mikrofon med XLR-anslutning
  • Fler inställningsmöjligheter för den seriöse poddaren
  • Håller generellt sett längre än USB-mikrofoner
  • Lättare att koppla flera mikrofoner utan enhetskrockar
  • Krävs externt ljudkort för att drivas
Mikrofon med USB-anslutning
  • Lätt att ta med, “plug n’ play”
  • Mindre investering krävs
  • Mer känslig för störningar
  • Kan bli problem med två USB-mikrofoner i en enhet
  • Korta kablar, måste vara nära datorn

OBS! Viktiga tillbehör till mikrofonen

Det är lätt att hänga upp sig på vilken typ av mikrofon man ska ha och sen glömma bort de viktigaste tillbehören. Här kommer en påminnelse.

Externt ljudkort för inspelning av podcast

Hemmastudion.se’s rekommendation: Focusrite Scarlett 8i6 3rd Gen

Om du väljer att använda dig av en podcastmikrofon med XLR-anslutning kommer du att behöva ett externt ljudkort (audio interface) för att driva den. Externa ljudkort är lätta att använda och kan hålla hög kvalité och låga priser!

På hemmastudion.se brukar vi rekommendera Focusrite Scarlett vilket är ett alldeles utmärkt ljudkort för hemmastudiobruk, oavsett om du är musikproducent eller poddare. I Scarlett 8i6 kan två mikrofoner och två par hörlurar vara inkopplade samtidigt.

Vi kommer inte att gå in på detaljer om ljudkort i denna artikel, men i vår Köpguide för ljudkort finns det mer information för den som är kunskapshungrig.

Slutna hörlurar för inspelning av podcast

Hemmastudion.se’s rekommendation: Beyerdynamic DT-770 Pro

När man spelar in är det bra att höra sig själv genom ett par hörlurar. Då får man en direkt feedback på hur man låter och mikrofontekniken blir som bäst. Men viktigast av allt är kanske att höra alla detaljer när man väl redigerar och mixar sin podcast, eftersom de flesta av dina lyssnare antagligen kommer höra dig genom ett par hörlurar.

När man spelar in podcast vill man ha ett par slutna hörlurar, vilket betyder att de är isolerade och inte släpper in, eller ut ljud.

Se vår artikel om hörlurar för inspelning och mixning.

Akustikbehandling mot rumsklang

Akustikbehandling är ett ganska djupt ämne som det finns mycket att läsa och lära om. När det kommer till podcasting vill man behandla akustiken i främst ett syfte: att tämja rummets klang och reflektioner. Detta innebär i sin enklaste form att man sätter upp paneler av skumgummi på väggarna som hindrar ljudvågorna från att studsa på väggen och in i mikrofonen.

Om du har ett lite större rum som kanske inte har så mycket möbler har du troligtvis ganska hög rumsklang. Detta kan du höra genom att klappa med händerna. Hör du ett kortlivat eko? Det är rumsklangen.

I lyssnarens öron kan det vara ganska obehagligt och låta amatörmässigt med rumsklang. Gör allt i din väg för att undvika den!

Hos Thomann finns det billig och bra akustikbehandling du kan använda för att tämja din rumsklang.

Gratis inspelningsprogram: Audacity

Vi kan starkt rekommendera gratisprogrammet Audacity för dig som vill starta en podcast och inte har så mycket tidigare erfarenhet av inspelning.

Audacity är enkelt att komma igång med, som du snart kommer se, och är ljudmässigt inte sämre än ett program som kostar pengar. Börja med att lära dig Audacity, och vill du längre fram skaffa ett mer avancerat program kan du kika in denna artikeln.

3. Spela in dina första poddavsnitt

Då var det dags – du har tagit dig så här långt, och nu börjar det roliga. Grattis!

Om du inte har någon tidigare erfarenhet framför en mikrofon, och inte är van vid att höra din egen röst inspelad, kan det kännas lite pirrigt och obekvämt att spela in din podcast. Detta är något man vänjer sig vid med tiden och är helt enkelt något man behöver pressa sig igenom.

Låt oss börja i rätt ände. Innan du kan komma igång behöver du se till att du har en bra poddhörna och att din utrustning fungerar som den ska.

Så ansluter du din podcastutrustning

Det är definitivt ingen “rocket science”, men om du inte har någon tidigare erfarenhet av studioutrustning undrar du antagligen hur den ska kopplas in. Frukta ej, unga poddare, vi har svaren!

Här följer 7 snabba steg för att komma igång med din inspelningsutrustning:

  1. Det externa ljudkortet ansluts till datorn via USB eller Thunderbolt.
  2. Mikrofonen ansluts till ljudkortets XLR-kontakt. Kontakten är i storleken av ett mynt och har tre hål.
  3. Fantommatning på ljudkortet sätts igång via en knapp med texten “48V”. (Endast nödvändigt för kondensatormikrofoner)
  4. Hörlurar ansluts till en 6,3 mm TRS-kontakt som symboliseras av en liten hörlursikon.
  5. I datorns ljudinställningar väljer du ljudkortet som inspelning- och uppspelningsenhet.
  6. Skruva upp mikrofonens “gain” och hörlurarnas volym om de är inställda på noll.
  7. Om du gjort allt rätt ska du nu kunna få en ljudsignal in i mikrofonen, och ut genom hörlurarna.

Så spelar du in din podcast

För att spela in din podcast behöver du ett inspelningsprogram. Vi kommer att visa hur processen går till i gratisprogrammet Audacity. Allt du behöver göra för att komma igång, förutsatt att du följt de tidigare stegen, är att välja ljudkortet som inspelning- och uppspelningsenhet, lägga till ett nytt spår och köra igång!

Tyvärr är Audacity inte optimalt för att spela in fler än en mikrofon samtidigt, men det finns lösningar. Se Audacity’s hjälpdokument om ni ska spela in två mikrofoner.

1. Välj ljudenhet

I Audacity väljer du snabbt och smidigt vilken enhet som ska spela in och spela upp ljud. Här vill du välja det externa ljudkortet – i detta fallet vårt Focusrite Scarlett 2i2.

2. Ställ in ingångsvolymen

Inspelningen bör ske på en rimlig nivå. Ställ in “Gain”-hjulet på ditt externa ljudkort och prova att prata något högre än din normala samtalston. Är det gult? Vrid ner lite mer!

Alldeles för hög ingångsvolym riskerar att dista ljudet på ett obehagligt och oönskat vis.

3. Skapa ett nytt spår och tryck “Record”

Nu skapar du ett nytt spår (OBS: mono!) och trycker på den röda cirkeln i den övre raden av programmet. Nu är det bara att börja snacka!

Spela in podcast på distans (via länk)

Om du och din poddpartner inte har möjlighet att träffas fysiskt, vilket kan vara särskilt svårt i coronatider, kan man spela in även på distans.

För att spela in podcast på distans krävs det att båda parter har tillgång till väsentlig utrustning som mikrofon, ljudkort och en mötesplattform, och att båda har en stabil internetuppkoppling. Vi rekommenderar att antingen använda Zoom eller Microsoft Teams – två stabila mötesplattformar som båda har inspelningsmöjligheter. Efter inspelning kan du importera inspelningen i t.ex. Audacity och klippa den!

Läs mer om inspelning i Zoom.
Läs mer om inspelning i Microsoft Teams.

Bonus: 7 tips för första gången framför mikrofonen

  1. Optimalt avstånd från munnen till mikrofonen är mellan 10-15 cm, men experimentera gärna lite själv och se vad som låter bäst. Det kan variera mellan mikrofontyper och hur högt du pratar.
  2. Värm upp din röst innan inspelning så får du mer kraft och definition i den. Det finns gott om guider till röstuppvärmning på nätet.
  3. Spela inte in tidigt på morgonen innan stämbanden kommit igång.
  4. Tala från magen. Försök vara sparsam med din luft, annars kommer du att trötta ut rösten snabbt.
  5. Undvik koffein och iskalla drycker innan inspelning. Koffein torkar ut stämbanden, och kall vätska kyler dem och gör dem mindre flexibla.
  6. Om du har ett manus, se till att det är skrivet som det är tänkt att talas, annars kommer du haka upp dig och tappa andan. Sätt skiljetecken på rätt ställen och dela upp texten i lämpliga stycken.
  7. Om du säger fel eller hakar upp dig, ta en kort paus innan du repeterar frasen. Då blir klippningen lättare eftersom du kan se på ljudvågorna i inspelningsprogrammet var du tog pauser!

4. Redigera, mixa och förbered din podcast

Utöver ett grymt koncept och en väl utförd inspelning, är bra redigering och mixning de komponenter som verkligen tar din podcast till nästa nivå.

Så vad innebär det egentligen att redigera och mixa en podcast? Det kan vara många olika saker, men grundtanken är att klippa ner den till ett “rent” spår och få den att låta så bra som möjligt. Man klipper bort de delar man inte vill ha kvar, och lägger sedan på subtila effekter som på olika sätt höjer ljudkvalitén till den standard som råder.

Om man är riktigt kreativ kan man använda lite mer uppenbara effekter för att skapa en känsla, t.ex. simulera en tunnel där det ekar, eller att man befinner sig under vatten med hjälp av ett filter. Det beror helt och hållet på vad dina idéer är!

Så klipper du din podcast

Du kan självklart använda precis samma program som du använde att spela in, i vårt fall Audacity, för att klippa din podcastinspelning. I detta steget vill vi alltså klippa bort misstag och oönskade delar, men även t.ex:

  • Lägga in intro/outro-musik
  • Splitta två sektioner av en inspelning för att lägga in ett ljudklipp emellan
  • Ta bort delar där tystnaden varar lite för länge för att “öka tempot” något

Klippningen är väldigt lätt och logisk, och använder sig många gånger av de knappkombinationer du är van vid när du klipper text på datorn.

  1. Dra med musen för att markera ett stycke av inspelningen
  2. Tryck Ctrl+X för att klippa ut markeringen och förskjuta efterföljande stycke bakåt
  3. Om vill behålla mellanrummet, men ta bort ljudet, kan du istället trycka Ctrl+L
  4. För att förflytta ljudklipp fritt på tidslinjen kan du trycka F5 och sedan dra med musen på klippet (t.ex. för att lägga in intromusik)
  5. För att lägga in andra ljudklipp, som t.ex. intromusiken, kan du enkelt dra dem in i projektet så skapas ett nytt spår

Så mixar du din podcast

Mixning är en hel konst i sig själv, som inom musikens värld för de flesta tar flera år att bemästra. Som tur är behöver det inte vara i närheten av lika komplicerat när det kommer till att mixa podcast.

För att göra det så enkelt som möjligt men ändå riktigt värdefullt rekommenderar jag att följa dessa tre principer:

  1. De inspelade rösterna ska i största möjliga mån återges på ett naturligt sätt. Inga frekvenser ska på något sätt utmärka sig.
  2. Ljudet ska inte ha för höga toppar och för djupa dalar, utan ska hålla en någorlunda jämn nivå rakt igenom. Var inte som reklampausen i TV4 som får en att hoppa ur soffan.
  3. Podcasten bör hålla “volymstandarden”. Det vill säga att den ska kunna spelas upp på ungefär samma volymnivå som en annan podcast, eller din favoritlåt.

De tre principerna kommer vi att applicera med hjälp av tre olika mixningsverktyg (effekter):

1. EQ (equalizer)

En equalizer (EQ) kan man se som en volymkontroll för individuella frekvenser. Detta innebär att man kan bestämma hur högt eller lågt basen, mellanregistret och diskanten ska låta. Vissa mikrofoner har t.ex. en tendens att återge en lite för klen diskant, och då kan man med hjälp av EQ vrida upp den en aning.

Tänk på: lär känna din utrustning, både hörlurar så väl som mikrofon. Börja med att lyssna på andra poddar i dina hörlurar. Upplever du t.ex. att de alla har lite för hög diskant? Då är det troligtvis snarare dina hörlurar som återger diskanten lite för högt.

Om du sedan spelar in dig själv och istället tycker att diskanten verkar vara på en balanserad nivå, då kan det vara en god idé att höja den med hjälp av en EQ. Eftersom de poddar du referenslyssnade på hade lite högre diskant, tyder det på att din mikrofon inte återger diskanten tillräckligt bra.

Målet med EQ är alltså att återge ljudet på ett så naturligt och ärligt vis som möjligt, och se till att det låter “som tänkt”, oavsett var lyssnaren kommer att höra det.

2. Kompressor

Kompression är en metod för att automatiskt kontrollera ljudets volymtoppar. Ett extremt exempel som är lätt att förstå är att prova viska, och sedan skrika i mikrofonen. När du sedan lyssnar tillbaka på det så kommer du (uppenbarligen) märka en stor skillnad i volymnivå.

I det digitala ljudets magiska värld har vi möjlighet att påverka detta. När du ställer in kompressorn talar du om för den vid vilken nivå det är dags att börja sänka (threshold), och hur mycket volymen ska sänkas (ratio). Detta innebär att viskningen och skriket kan befinna sig på ungefär samma volymnivå och ge lyssnaren en mycket mer behaglig upplevelse.

Kompression är nästan bara nödvändigt när stora volymskillnader finns. Använd det inte i onödan!

3. Limiter

En limiter är ett verktyg för att hindra att ljudet går över -0dB (där den i det digitala ljudvärlden börjar dista och låta fult), och på så sätt öka den totala volymnivån till den önskvärda standarden. Limitern läggs på det färdiga, utexporterade spåret som ett sista steg innan din podcast får se dagens ljus.

Om du som nybörjare tittar på en limiter är det lätt att tro att den fyller exakt samma funktion som en kompressor, men så är inte fallet. Till skillnad från en kompressor kan man i en limiter inte bestämma hur pass mycket ljudet ska sänkas (ratio) när det når tröskeln (threshold). Istället sätter man en tröskel, och om ljudet når den så tillåts det inte att gå högre.

Exportera din podcast

När du väl känner dig nöjd med inspelning, klippning och mixning har det äntligen blivit dags att exportera ditt första avsnitt!

Det är det absolut lättaste steget, så nu kan du slappna av ett tag, och klappa dig själv på axeln för att du tagit dig så här långt!

Detta bör du tänka på när du exporterar din podcast:

  1. Din podcast behöver exporteras som ett komprimerat filformat för att accepteras av distributionstjänsterna. Välj MP3-format.
  2. Exportera gärna 320kbps bitrate för högsta möjliga kvalité. Lite beroende på plattformen din podcast ska laddas upp på, och längden på ditt avsnitt, kan en längre bitrate krävas för att minska filstorleken.

5. Publicera och distribuera din podcast

Nu har tiden kommit att dela med dig av din podcast till resten av världen. Spännande!

Men hur går det egentligen till? Hur laddar man upp sin podcast på Spotify, Acast och alla andra streamingtjänster, och måste man verkligen ladda upp varje avsnitt till alla tjänster?

Oroa dig inte, det är busenkelt när du förstår principen! Så här ser processen ut:

  1. Först behöver din podcasts identitet och avsnitt lagras på en värdserver (“poddhotell”). Detta innebär en samlad plats där du laddar upp avsnitten, och därifrån alla andra appar och tjänster samlar in data om podden.
  2. Från poddhotellet, som ofta är en streamingtjänst i sig själv, får du en länk till ett slags flöde i kodformat som håller all information om din podcast. Titel, logotyp, avsnitt, osv. Detta flöde kallas för RSS.
  3. För att sprida podden till en annan streamingtjänst behöver du bara dela med dig av RSS-flödet till den. Tjänsten läser av filen och samlar in all data som du laddat upp i steg 1.
RSS-flödet som håller all information om podcasten och dess avsnitt.

Så laddar du upp din podcast till ett poddhotell

Här finns det hundratals tjänster att välja mellan, så vilken ska man egentligen använda? Jag rekommenderar att du börjar med ett av många gratis alternativ. När du sedan kommit igång och upptäcker att du saknar något kan du helt enkelt uppgradera till en betalningsplan eller byta tjänst helt och hållet utan krångel.

Här är våra (och många andras) tre favorittjänster där du kan ladda upp din podcast gratis:

Så här laddar du upp din podcast:

1. Registrera ett konto hos poddhotellet (vi valde Buzzsprout)

2. Ange information om din podcast

3. Ladda upp och ange information om ditt första avsnitt

4. Kopiera din RSS-länk

Så laddar du upp din podcast på Spotify, iTunes m.m.

När du är nöjd med din podcasts profil och har laddat upp ditt första avsnitt är det löjligt enkelt att sprida den till streamingtjänster. Allt du behöver göra är att ge dem din RSS-länk som du kopierade!

Här är 6 streamingtjänster och länken dit där du laddar upp din podcast:

6. Marknadsför din podcast

Marknadsföring är en hel konst i sig, men vi vill givetvis ändå försöka ge lite matnyttiga tips och råd längs vägen. Det kan ta lite tid innan resultaten kommer, men någon dyr reklambyrå ska självklart inte behövas för att göra jobbet. Se till att kasta ut många krokar, och var beredd att spendera lite fickpengar!

Observera att alla tips nedan förutsätter att du verkligen arbetat igenom och är nöjd med din podcasts identitet och koncept. Allt bör låta bra, och se bra ut!

  1. Var hittar du själv nya poddar? Satsa på att synas i de kanalerna.
  2. Gästa andra poddar och var öppen med att du gärna vill nämna din egen podcast.
  3. Bjud in kändisar eller influencers som sedan kan sprida ordet om avsnittet och din podd
  4. Be andra poddare, förslagsvis i samma kategori, att lyssna på ditt bästa avsnitt. Kanske sprider hen det vidare i sina kanaler?
  5. Spendera en slant i månaden på att göra reklam på t.ex. Facebook, Instagram eller Snapchat. Använd kortare utdrag från podden, samt en blickfångande bild, för att locka klick.
  6. Goda vänner räcker långt. Be dina vänner att dela med sina vänner – det kan göra underverk!

7. Tjäna pengar på din podcast

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är money.svg

För att tjäna pengar på din podcast krävs någon typ av sponsring, reklam eller betaltjänst. Det finns gott om valmöjligheter, men som nystartad podcast bör man i första hand fokusera på att ge sina lyssnare värde. Gå inte in med inställningen att du ska tjäna en heltidslön på din podcast redan det första året.

Låt det ta sin tid. Tänk på att podcast är en form av underhållning, och för att få betalt måste du arbeta (underhålla) för det. Börja med att bygga upp en stabil följarskara och ta emot feedback. När du etablerat dig ordentligt och skapat dig ett gott rykte kommer dina lyssnare vara mer benägna att störas av reklam, eller betala för ditt bonusmaterial.

Här är lite tips på var pengarna finns i podcasts:

Patreon

Patreon är en plattform där du som kreatör kan ta emot donationer från dina fans, som i sin tur får något tillbaka av dig. Det kan till exempel vara exklusivt bonusmaterial, tillgång till en stängd grupp eller något annat som är relevant för din podcast. Det kan också bara vara ett sätt för dina fans att visa uppskattning, men självklart blir dina intäkter större om du kan erbjuda något litet extra.

Patreon går snabbt och enkelt att registrera sig på, och har potentialen att kunna vara en av dina huvudsakliga inkomstkällor. Dina fans väljer en valfri summa som de betalar antingen månadsvis, eller per avsnitt.

Klicka här för att läsa mer om Patreon.

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring (affiliate marketing) är ett samarbete mellan en contentutgivare (du) och ett företag som säljer produkter eller erbjuder tjänster. I ett nötskal går det ut på att göra reklam för sagd tjänst eller produkt och på så vis tjäna provision på de försäljningar man genererar.

Exempel: Du har en podcast om hälsa och välmående. I ett avsnitt rekommenderar du en proteinbar från företaget “Proteinpalatset”, och hänvisar dina lyssnare till en länk i beskrivningen av ditt avsnitt. För varje gång proteinbaren säljs via din länk så tjänar du 25% av den totala köpesumman.

För att komma igång med affiliatemarknadsföring måste du vara medlem i ett affiliatenätverk, som exempelvis Adtraction.

Vanliga frågor om att starta podcast

Hur mycket kostar komplett utrustning för poddinspelning?

Den som vill spela in en podcast som håller en professionell nivå bör förvänta sig att investera åtminstone 3000-5000 kronor. Givetvis går det att komma undan lite billigare, men utrustning för under 3000 totalt har en tendens att återspeglas i kvalitén.

Kan man spela in podcast på en iPhone eller Android?

Du kan absolut spela in en podcast på din mobil och det finns riktigt bra utrustning på marknaden som möjliggör detta. För iPhone-användare kan vi rekommendera mikrofonen Shure Motive MV88, och för Android-användaren passar modellen Motive MV88+. Appen ShurePlus MOTIV är utvecklad specifikt för denna mikrofonserie och fungerar fantastiskt bra att spela in poddar i.

Med det sagt avråder vi från att spela in podcast med mobilens inbyggda mikrofon. Produktionskvalité är viktigt, och en mobilinspelad podcast kommer alltid låta amatörmässig, oavsett hur intressant själva podcastens ämne och personen som pratar är.