Även om kreativiteten ibland tryter så är det för de flesta inte den första idén som är den största utmaningen i musikskapandet. Det svåraste är att faktiskt skapa musik av idén och förvandla den till en komplett låt. Ingen släpper ett album på 12 låtar som endast består av ett intro eller en vers och sedan tar slut. Att kunna göra färdigt låtar är en viktig aspekt av att vara låtskrivare.

Har du svårt att göra färdigt låtarna du producerar? Är du den som sitter och lyssnar på en och samma loop på repeat utan att ta nästa steg? Låt det inte deppa dig, du är inte ensam, och du är antagligen ingen dålig musiker! Vare sig det handlar om skrivkramp, handlingsförlamning eller brist på kunskap har vi tipsen som tar dig från prokrastinering till exportering.

1. Börja med strukturen, inte detaljerna

Börja inte inreda ditt hus innan du byggt färdigt taket.

Ta fram en enkel struktur som går att bygga på efter hand. Bestäm dig i ett tidigt skede att låten t.ex. ska bestå av: Intro – vers – brygga – refräng – vers – refräng – stick – refräng – outro. Självklart är detta bara ett exempel, och poängen är bara att fastställa en struktur och arbeta utifrån den. På så vis har du en sak mindre att hänga upp dig på under processen, och kan istället fokusera på vad du behöver göra för att limma ihop de olika sektionerna.

Nu är det lättare att föreställa sig hur låten ska flyta på. Har du skrivit en refräng? Då vet du att du behöver ett intro och en vers som förbereder lyssnaren på den. Lägg sedan grunden med hjälp av ett instrument och addera på med fler efter hand.

Sammanfattning: Fokusera inte på små detaljer och mixning innan grunden till hela låten är lagd.

2. Håll inte så hårt vid dina visioner

Det är inte helt ovanligt att man har visioner eller till och med “hör i huvudet” hur låten ska gå. Är man inte en van låtskrivare eller producent händer det då att man inte lyckas förverkliga idén och blir besviken. Botemedlet till det är att släppa sina förväntningar ett tag och istället experimentera. Kanske resulterar det i att man får man till något som var bättre än det man tänkte sig från början.

Sammanfattning: Försök inte skapa något du ser framför dig om det tar emot. Prova att experimentera istället.

3. Våga ge upp (en stund)

Ett av de svåraste momenten i att få ihop en låt är att bestämma vad som ska hända näst. Kanske har man en refräng men saknar en vers. Ofta ställer det till det för en för att man lyssnat på refrängen så många gånger att man inte längre kan föreställa sig hur en vers skulle passa in.

Har man en gång fastnat i detta är det svårt att tvinga fram något. Känslan av att det inte passar in kommer hänga kvar vad man än försöker. Här är det bästa att lägga projektet åt sidan för att återuppta det vid ett senare tillfälle med klara tankar. Jobba på ett annat projekt, eller ta en paus och lyssna på musik som inspirerar.

Sammanfattning: Ta en paus från ditt projekt och kom tillbaka senare med nya perspektiv.

4. Begränsa dig

För vissa kan oförmågan att komma vidare bero på att det finns alldeles för många möjligheter, snarare än för få. Har du någonsin funderat på vad du skulle kunna hitta på om du bara hade ett par enstaka instrument att jobba med? Skulle du fastna, eller skulle du göra vad du kan med det du har? Testa så får du se!

Tänk på att de flesta av världens mest kända, tidslösa klassiker är extremt simpla arrangemang som det egentligen händer väldigt lite i. Kanske är enkelheten helt enkelt vad din låt saknar.

Sammanfattning: Håll projektet simpelt, och gå inte vilse i djungeln av kreativa möjligheter.

5. Öppna dig för kritik

Om du har en eller flera vänner som är ärliga mot dig, och gärna är lite kräsna och kritiska när det kommer till musik, våga be dem om feedback! Även om personen du låter lyssna inte själv är värst musikkunnig, och har svårt att tala ditt språk kan det starta en gnista av ny inspiration. Ibland är det inte ens en annan musiker som behöver höra låten, utan snarare någon som lyssnar som ett “fan” genom ett par otränade öron.

Håll dig öppen för kritik, förslag och diskussioner. Ta in din mamma, pappa, mormor eller treåriga unge i studion och spela upp ditt projekt. Det kan göra underverk.

Har du ingen i din omgivning som du känner dig tillräckligt bekväm att spela en ofärdig låt för? Då kan du alltid gå med i ett av tusentals musikforum på internet!

Sammanfattning: Låt fler öron än bara dina egna lyssna på projektet även om det är ofärdigt. Det kan inspirera och motivera dig att nå mållinjen.

6. Analysera annan musik

Brukar det uppstå problem när du når ett specifikt steg i processen? Tenderar du att alltid fastna på t.ex. refrängen efter att du skrivit en riktigt bra vers? Problemet kan då vara att ditt “kreativa bibliotek” helt enkelt inte är tillräckligt utvecklat.

Du känner dig motiverad. Du kan spela ditt instrument, eller hantera ditt musikprogram utan problem. Kanske är du till och med riktigt duktig på musikteori, men trots allt detta kan det vara så att du helt enkelt saknar idéer. För att din kreativitet ska frodas och du ska få användbara idéer behöver du inte bara skapa mer, utan lyssna mer! Därför kan det vara bra att analysera och “bryta ner” musik du tycker om och lära dig vad som faktiskt händer i den.

Lyssna på mer musik och med mer kritiska öron, och ta anteckningar. Om möjligt, lär dig spela låtarna. Poängen är att verkligen förstå musiken på djupet, och när du gör det kommer du mer obehindrat kunna använda dina lärdomar i de egna projekten.

Glöm inte att dina skapelser alltid kommer att vara en produkt av dina influenser. Det går inte att skapa någonting från ingenting!

Sammanfattning: Lyssna på annan musik som en analytiker för att lära dig mer om vad som ligger bakom konstformen. På så sätt blir du mer kreativ.

7. Starta ett samarbete

Om du gång på gång fastnar i färdigställandet av låtar kanske du bara inte är ämnad att arbeta ensam? Att starta upp en liten konstellation med andra, likasinnade låtskrivare och musiker kan vara oerhört inspirerande och vändpunkten i din karriär.

Tyvärr växer likasinnade musiker inte på träd, och du kan komma att behöva leta och testa flitigt innan du hittar rätt. Bjud den första bästa du hittar på en jam session och en fika. Flyter det så kanske du har startat ett band för livet, i dubbel bemärkelse. Om inte så har du kanske lärt dig något nytt, och kan fortsätta att söka efter den rätta musikpartnern för dig.

Sammanfattning: Anslut dig till andra låtskrivare och musiker och slå ihop era passioner och kunskaper. Kanske är det precis vad du behöver?

8. Kom över dina rädslor

Med risk för att detta stycke blir lite klyschigt men: för vissa beror oförmågan att göra färdigt musik på rädsla. Rädslan att det ska låta dåligt, bli kritiserat eller aldrig få respons över huvud taget. Ibland är det en rädsla att låta för likt en annan artist. Oavsett vad den grundar sig i är rädslan fullständigt förlamande och den mest effektiva kreativitetshämmaren som finns. Om du känner igen detta måste du göra ett aktivt val att möta dina rädslor, eller acceptera att du aldrig kommer nå dit du vill.

Sanningen är att alla musiker och vilka andra konstnärer som helst suger i början. Visionerna och förväntningarna är under en ganska lång period större än erfarenheten och talangen. För att din talang en dag ska kunna matcha dina förväntningar måste du helt enkelt säga “whatever” och bara pressa dig igenom det och acceptera att det mesta kommer låta skräp till en början. Det är vad jag tror skiljer en musiker som misslyckas och ger upp från en riktigt framgångsrik musiker.

Sammanfattning: Acceptera faktumet att misslyckas och vara dålig är en naturlig del av processen. Rädslan hämmar kreativiteten och får en att ge upp.