Inledde du året med nyårslöftet att spendera fler produktiva timmar i studion? Då kommer du uppskatta dessa 5 grymma tips för att bli mer produktiv och förvandla hemmastudion till en riktig musikfabrik. Låt inte dina idéer förbli idéer!

Här följer fem stycken produktivitetstips som ger hemmastudion och ditt workflow ett ordentligt lyft.

1. Skaffa en extra skärm

Är du en av de som fortfarande sitter och tabbar mellan flikar och fortfarande inte utnyttjar din fantastiska förmåga att multitaska? Låt det bli ändring på det under 2020 – skaffa en extra skärm!

Som musikproducent har så kallad “dual screen” flera fördelar. En extra skärm gör det möjligt att ha koll på flera vyer samtidigt, som t.ex. arrangemang på ena skärmen och mixerpanelen på den andra. Man kan på en skärm ha ackord eller text, medans musikprogrammet rullar på den andra. 

dualscreen studio

Grattis, du har just dubblat din produktivitet (och antalet skärmar du har)! Du kommer bli förvånad över hur snabbt du kommer att jobba och undra varför du inte tagit steget tidigare!

2. Lär dig en ny shortcut om dagen i en månad

Shortcuts, eller genvägar, bör ej underskattas om du vill börja förvandla dina idéer till musik snabbare. I de flesta DAW’s finns det knappkombinationer för i princip allt och du har sannolikt inte lärt dig alla ännu. Så härmed utmanar jag dig att lära dig en ny genväg om dagen i 30 dagar!

Här är några tips på genvägar du bör lära dig för att boosta ditt workflow:

  • Kvantisera
  • Skapa ett nytt spår
  • Duplicera spår
  • Mute och solo
  • Splitta ljudklipp eller MIDI
  • Zooma in och ut i ditt arrangemang

Här kommer guider till genvägarna i just din programvara:

3. Begränsa dig själv

Du vet det där uttrycket “bara kreativiteten sätter gränserna”? Föreställ dig istället om gränserna satte kreativiteten!

Det är lätt att gå vilse i sina idéer. Som musiker eller producenter har vi alla en gemensam önskan: att skapa musik som låter fantastisk. Men ibland vet vi inte ens vad det innebär.

Det finns så mycket att inspireras och influeras av, och till sist sitter vi där med en blank kanvas och har ingen aning var vi ska börja. Känner du igen dig? Då är det kanske dags att prova begränsa dig själv!

Om du till exempel känner dig riktigt oinspirerad kanske du kan begränsa dig till en tonart, ett tempo och två-tre instrument du absolut måste använda i produktionen. 

En bra tumregel är att begränsa sig så pass mycket det krävs, beroende på hur inspirerad man känner sig för tillfället. När det inte finns två tusen alternativ brukar det resultera i att man gör det absolut bästa av det man har till hands.

En av mina favoritproduktioner någonsin var den jag gjorde endast med ljudeffekter från ett spel. Jag visste att det var allt jag hade att jobba med, och därför la jag inte så mycket vikt vid varje kreativt beslut.

4. Jobba på något annat när det tar stopp

Att ha flera projekt på gång samtidigt kan verka stressigt och förvirrande. Det är en åsikt jag delar i många fall, men inte när det kommer till kreativt skapande!

Ibland glömmer man i vilken riktning projektet var på väg. Man tappar den initiala känslan för låten och det tar helt enkelt stopp. För mig uppkommer detta ofta när jag suttit en längre tid och lyssnat på en och samma loop. Då gäller det att backa tillbaka ett par steg och lägga projektet på hyllan en stund. 

Det är inte ett misslyckande, och inte heller ett problem – det är fullkomligt naturligt. Många av världens artisteliter berättar i intervjuer hur projekt har legat på is i flera år innan bitarna fallit på plats och en färdig version äntligen letat sig in på ett album.

Genom att jobba på ett annat projekt under tiden kan man få ett nytt perspektiv och fräscha idéer. Idéer som i sin tur inspirerar till något annat, och så småningom är det “kreativa biblioteket” tillräckligt moget för att slutföra det man lade åt sidan.

5. Schemalägg pauser

Jag vet inte på vilken nivå av “in the zone” du brukar hamna, men för mig är det extremt lätt att glömma bort att jag är människa när jag jobbar – särskilt i mixningsprocessen. 

Vad menar jag med detta? Jo, nämligen att jag glömmer ta en paus då och då, och upptäcker helt plötsligt att jag både har ont i axlarna och är törstig.

Detta har jag på senare tid löst på ett simpelt, men fantastiskt bra sätt: jag ställer ett larm som går av en gång i timmen. När det händer tar jag en paus på 10-20 minuter, dricker lite vatten och sträcker på benen. Kanske går jag ut en sväng, eller gör någon lättare övning.

När jag kommer tillbaka är öronen återställda, axlarna mindre stela och hjärnan fungerar lite bättre än den sista stunden innan jag reste mig ur stolen.

Underskatta inte vikten i att ta en paus! Vi människor behöver äta, dricka, motionera och vila. Tro mig när jag säger att de grundläggande behoven verkligen har en effekt på produktivitet, kreativitet och inspiration som direkt speglas i musiken!