Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar till teknikbutikerna Webhallen.com och Komplett.se.

Är det dags för en ny laptop till din portabla studio? Roligt att höra! Det är alltid spännande att skaffa ny laptop, särskilt eftersom de bara blir snabbare och billigare för varje år som går. Men det är inte lätt att hålla koll på det senaste, vad som passar bäst för musikproduktion och vilken laptop som är det mest prisvärda alternativet. I denna artikel ska vi därför titta på fem av årets bästa bärbara datorer för musikproduktion, i varierande prisklasser.

Letade du egentligen efter en stationär musikdator? Titta då här istället.
Om du vill lära dig mer om vilka datorkomponenter som är bra för musikproduktion denna artikel.

De fem bästa bärbara datorerna för musikproduktion 2024 är:

 1. Apple Macbook Pro 13″ M2 8-core – Bästa laptopen för musikproduktion
 2. ASUS ZenBook 14 OLED – Bäst under 15 000 kronor
 3. Acer Aspire 5 – Bäst under 8000 kronor
 4. ASUS ROG Strix G15 – Musikproduktion och gaming i ett
 5. Microsoft Surface Pro 9 – Bästa portabla datorn för musikproduktion

Observera: Listan är inte rangordnad, utan består av våra bästa laptops för olika behov och prisklasser!

1. Apple Macbook Pro 13″ M2 8-core

Bästa bärbara datorn för den seriöse musikproducenten

Den absolut mest omtalade, använda och ur många aspekter den allra bästa laptopen för musikproduktion är Apple’s Macbook Pro. Den är älskad av hundratusentals musiker och andra kreatörer världen över, och även om den knappt behöver någon vidare presentation kommer här en ändå.

Denna specifika modell placerar sig i vår mening i en optimal position mellan prestanda och pris. Den är utrustad med en galet välpresterande 8-kärning M2-processor, 8GB RAM, och en blixtsnabb SSD på 256GB. Denna grymma prestanda som knappast begränsar musikproducentens kreativitet presenteras på den magiskt skarpa och färgrika 13-tums retinaskärmen. Trots de välpresterande komponenter som gömmer sig under det rymdgrå skalet gör den inte ett ljud ifrån sig, vilket också är en viktig aspekt av laptopen för oss musikproducenter.

Macbook Pro är lätt, smidig och bjuder på en en professionell och lyxig känsla. Den går att ta med sig var som helst och har upp till 20 timmars (!) batteritid för dig på resande fot. Smakar det så kostar det givetvis, men om du vill göra en grym investering för dig själv och din hobby så är Apple Macbook Pro det givna valet år 2024.

Ja just det: Den är också utrustad med Touch bar på tangentbordet som Logic Pro X numera har stöd för. Integrerade DAW-kontroller på tangentbordet!

Varför Macbook Pro?

Det finns bara två anledningar att inte skaffa Macbook Pro som musikproducent: du har en begränsad budget eller tycker inte om Mac som system. Båda anledningarna är givetvis helt okej, men om ingen av dessa stämmer in på dig – sluta fundera och slå till idag!

Se pris hos Webhallen »
Se pris hos Komplett »

För- och nackdelar

 • Världsledande laptop för musikproduktion
 • Hög prestanda för friktionsfria proddsessioner
 • Möjlighet att köra Logic Pro X
 • Thunderbolt-ingångar
 • Inte för alla plånböcker

Specifikationer för Apple Macbook Pro 13″ M2 8-core

 • CPU: M2-chip, 8 kärnor
 • RAM: 8GB
 • Lagring: 256GB SSD
 • Batteritid: Upp till 20 timmar
 • Vikt: 1,4 kg

2. ASUS ZenBook 14 OLED

Bästa bärbara datorn för musikproduktion under 15000 kronor

Här har vi ett riktigt konstverk från ASUS som de senaste åren har placerat sig som en vass och prisvärd laptop för musikproduktion. På senare tid har den dessutom fått några riktigt schyssta funktionstillägg och uppdateringar. ZenBook är byggd med produktivitet i fokus, vilket utmärker sig på flera olika vis.

Med AMD:s Ryzen 5 processor, 16GB RAM och en SSD på 512 GB kommer ZenBook vara en trogen vän genom alla dina musikprojekt. Addera sedan en batteritid på upp till 8 timmar så kan du få ganska mycket gjort även på resande fot!

ASUS ZenBook 14 en riktigt stilren, lyxig och lätt laptop som slinker ner i väskan och håller sig sval och tyst även under hårda studiosessioner. Den helt strålande OLED-skärmen är dessutom snäll mot ögonen och ljuvlig att stirra på alldeles för länge, precis som vi producenter är vana vid.

Passar ASUS ZenBook mig?

ZenBook passar dig som vill ha en flytande upplevelse när du producerar, utan lagg och krångel. Den har utöver det en helt okej batteritid och ett stryktåligt skal av aluminium, vilket gör denna laptop till en nätt och pålitlig resestudio.

Se pris hos Webhallen »

För- och nackdelar

 • Enormt prisvärd
 • Bra byggkvalité och snygg design
 • Grym portabel studio
  • NumberPad kan upplevas som irriterande

Specifikationer för ASUS ZenBook 14 OLED

 • CPU: AMD Ryzen 5, 6 kärnor, 2.3 GHz
 • RAM: 16GB
 • Lagring: 512GB SSD
 • Batteritid: 8+ timmar
 • Vikt: 1,39 kg

3. Acer Aspire 5

Bästa bärbara musikdatorn på en budget (under 8000 kronor)

Finns det någon laptop för musikproduktion som inte kostar skjortan och ändå presterar bra? Självklart finns det alternativ även för dig med en tightare budget. Ett av de bästa alternativen är Acer Aspire 5.

Denna överkomliga skönhet levereras med processorn Ryzen 5 från AMD, med en klockfrekvens på 2.1 GHz och sex kärnor. Med en solid state drive på stadiga 512 GB kan nybörjaren eller hobbyproducenten klämma in det mesta som är nödvändigt i mjukvaruväg, och givetvis går det undan också. Laptopen håller sig sval och tyst när det spelas in, produceras och mixas, vilket få laptops i samma prisklass gör. Den är helt enkelt en trogen tjänare i både hemmastudion och på tåget.

Aspire 5 är en, trots det låga priset, grym bärbar dator för musikproduktion på en “lagom nivå”, och du som har en tight budget behöver inte leta längre. Denna är helt klart värd att kika på!

Är Acer Aspire 5 rätt val för mig?

Denna laptop passar dig som inte vill offra hela spargrisen på studiolaptop, men ändå vill ha en som presterar bra och har en stilren design. Om du däremot kör väldigt komplexa musikprojekt med många effekter i kedjan kan du behöva spendera några tusenlappar till.

Se pris hos Webhallen »

För- och nackdelar

 • Hög prestanda per krona
 • Problemfri och tystlåten
 • Känns väldigt lyxig trots priset
  • Något tråkig display
  • Endast 8 GB RAM

Specifikationer för Acer Aspire 5

 • CPU: AMD Ryzen 5 (5500U), 2.1 GHz, 6 kärnor
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Batteritid: 9+ timmar
 • Vikt: 1,8 kg

4. ASUS ROG Strix G15

Bästa laptopen för musikproduktion och gaming

Det ska sägas med en gång att ASUS ROG Strix G15 inte är en diskret laptop. Faktum är att den är designad för gaming. Men vet du vad som är så bra med gaminglaptops? Prestandan!

Om du inte har något emot den bulkiga designen med flashiga LED-lampor kan ROG Strix G15 vara precis vad du är ute efter. Kanske är du utöver musikhobbyn en gamer? Då är den definitivt vad du är ute efter. För denna laptop har både grym grafik, processorkraft och stort minne under skalet.

Denna best tacklar utan problem alla musikprojekt, vare sig det är 10 syntspår eller 30 inspelningar. Den är designad för att ha ett fritt luftflöde och håller sig tystlåten vid studiosessioner. En klockren bärbar dator för musikproduktion helt enkelt.

Passar ASUS ROG Strix G15 mig?

Om du inte har några specifika preferenser utöver att datorn levererar och presterar igenom dina produktionssessioner (och spel) finns det inte mycket att fundera över. Det finns annars några potentiella deal breakers.

Batteritiden är ganska kort vid krävande arbete och du bör inte förvänta dig allt för många oanslutna timmar. Ett sådant här monster är en riktig energislukare, så om du planerar vara ifrån en strömkälla under längre perioder är denna dator alltså inte optimal.

Återigen bör du också fundera på om du är okej med LED-lamporna laptopen är utsmyckad med, och om du är okej med en relativt tung och klumpig laptop. I övrigt finns inget att förlora, kör på!

Se pris hos Webhallen »
Se pris hos Komplett »

För- och nackdelar

 • Otroligt välpresterande
 • Stor skärm
 • Bra luftflöde
 • För musikproducenter som vill göra mer
  • Inte fullt lika nätt och smidig som de andra alternativen
  • Kort batteritid

Specifikationer för ASUS ROG Strix G15

 • CPU: AMD Ryzen 7 (3.2 GHz, 8 kärnor)
 • RAM: 16 GB
 • Lagring: 1 TB SSD
 • Batteritid: Upp till 8 timmar (under väldigt optimala förhållanden)
 • Vikt: 2,3 kg

5. Microsoft Surface Pro 9

Den bästa portabla laptopen för musikproduktion 2024

Listan med årets bästa studiolaptops vore knappast komplett utan en ny Surface Pro från Microsoft. Vi pratar närmre bestämt om Surface Pro 9, en galet trevlig pryl som egentligen snarare är en surfplatta, men är utformad för att förvandlas till en laptop och tillbaka vid behov. Du kan alltså peka dig runt i Ableton på bussen ena timmen, och hänga hemma vid skrivbordet och studiomonitorerna nästa. Det är ingen gimmick – det är briljant!

Med 12:e generationens 10-kärniga i7 processor (phew, många siffror), 16 GB RAM och en SSD på 256 GB är detta en laptop som gör ett alldeles utmärkt jobb i både hemmastudion så väl som på en bänk i parken en fin sommardag. Microsoft har verkligen hittat något speciellt i detta format, och för dig som musikproducent öppnar det upp för alla möjliga mysiga musikstunder. Den har dessutom en batteritid på upp till hela 15.5 timmar, vilket gör den fullständigt klockren för dig på resande fot. Väldigt imponerande!

Som helhet är denna laptop otroligt fin att titta på och fantastiskt skön att producera musik eller göra andra produktiva uppgifter på. Om det passar dig finns det även en touchpenna anpassad just för Surface. Stor tumme upp från oss på Hemmastudion.se!

Är Surface Pro 9 något för mig?

Om din studio är väldigt mobil och du befinner dig på många olika platser kan vi knappast rekommendera ett bättre alternativ än Surface. Inget inspirerar som att kunna ta musikskapandet till var som helst i världen.

Ingen aspekt av denna grej kommer att göra dig besviken, undantaget att processorn kanske svajar något om du producerar musik med väldigt många spår. Utöver det, löp och köp!

Se pris hos Webhallen »
Se pris hos Komplett »

För- och nackdelar

 • Löjligt lång batteritid
 • 2 in 1 (laptop/surfplatta)
 • Vacker och responsiv bildskärm
 • Snyggaste designen av alla på listan
  • Tangentbord och penna säljs separat
  • CPU kan begränsa vid avancerade musikprojekt

Specifikationer för Microsoft Surface Pro 9

 • CPU: Intel Core i7 12th Gen (1.7GHz, 10 kärnor)
 • RAM: 16 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Batteritid: Upp till 15.5 timmar
 • Vikt: 879 g (skärm)