Innehållsförteckning
- Att välja rätt hårdvara för musikdatorn
- Operativsystem – Mac eller PC?
- Lagringsutrymme – SSD eller HDD?
- Processor (CPU)
- RAM-minne
- Grafikkort
- Datorkylning – Luft- eller vattenkylning?
- Ljudnivån – rekommendationer för en tystare musikdator
- Färdiga konfigurationer för dig som ska köpa stationär musikdator
- Bästa Mac för musikproduktion?
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar till teknikbutiken Webhallen.com.
Dags att bygga eller köpa ny dator för musikproduktion? Om du inte har någon tidigare erfarenhet av datorhårdvara kan det kännas knepigt att välja rätt. Men frukta icke, i denna artikel berör vi alla komponenter en dator består av och vad de betyder för dig som pysslar med musikproduktion, så att du kan ta kloka beslut! Det spelar ingen roll om du jobbar i hemmastudio eller en mer professionell studiomiljö, vi täcker allt.
Vill du inte lära dig om komponenter just nu? Se våra färdiganpassade, rekommenderade musikdatorer i olika prisklasser!
Är det laptop du är ute efter? Spana då in vår artikel om Årets 5 bästa laptops för musikproduktion 2024.
Att välja rätt hårdvara för musikdatorn
Innan vi går vidare till de lite mer konkreta tipsen vill jag att du får lite grundläggande kunskaper om vad som krävs av en dator för musikproduktion år 2024. Detta kommer göra det lättare för dig att ta rätt beslut och välja något som passar just dig.
Man skulle givetvis, om man har råd, kunna investera runt 15-20.000 kr på en stationär dator och aldrig någonsin behöva bekymra sig för att bli begränsad. Men eftersom alla har olika förutsättningar och behov, är det oftast inte den smartaste lösningen. Kanske kräver dina produktioner inte den vassaste processorn, eller löjligt mycket minne. Alla vill vi ju kunna få jobbet gjort till ett så lågt pris som möjligt, eller hur? Dessutom finns det mycket annat man som musikproducent också behöver spendera pengar på, så som ljudkort och studiomonitorer.
Låt oss få lite klarhet i datorns hårdvara och komponenter och vad dess funktioner innebär för dig som musikproducent.
Operativsystem – Mac eller PC?
Frågan de flesta ställer sig när det kommer till operativsystem är: macOS eller Windows, det vill säga, Mac eller PC för musikproduktion?
Det korta svaret är att det är en smakfråga, men det är inte nödvändigtvis hela sanningen. MacOS och Windows är två helt skilda operativsystem, och även om båda absolut lämpar sig för musikproduktion har de lite olika för- och nackdelar.
Generellt sett är Mac lite mer begränsat än Windows när det kommer till programvara och användarens frihet. En mac-dators komponenter kan inte bytas ut hur som helst och av vem som helst, och operativsystemet är ganska strikt och låst. Men detta kommer faktiskt med en fördel – nämligen säkerheten. Även om det inte är omöjligt att få virus eller stöta på störiga småproblem som Mac-användare, är risken i alla fall betydligt mindre. MacOS erbjuder alltså en väldigt flytande upplevelse som många musikproducenter och andra produktiva och kreativa användare uppskattar.
Eftersom Mac-datorns hårdvara är matchad till och optimerad för macOS, medför det minimalt med problem för användaren. PC-användare har däremot möjligheten att skräddarsy datorn efter behov, potentiellt få mer prestanda för pengarna och röra sig lite mer fritt i Windows.
Kompatibilitet
En annan viktig faktor är kompatibilitet. Windows har generellt sett ett lite större utbud av programvara och pluggar, även om utvecklingen går framåt och allt fler får stöd för macOS. Ibland när Apple gör större uppdateringar får vissa pluggar problem eller tappar sin funktionalitet helt och hållet. Detta kan vara frustrerande och man måste alltid tänka två gånger innan man uppdaterar, något som man många gånger slipper som PC-användare.
Se till att dina favoritpluggar och program har stöd för det operativsystem du vill köra. Vilken DAW (digital audio workstation) föredrar du att jobba i? Tänk t.ex. på att Apples egna musikprogram Logic Pro X inte är kompatibelt med Windows.
PC/Windows
- Mer prestanda för pengarna och möjlighet att skräddarsy datorn och byta ut komponenter
- Mer frihet eftersom operativsystemet inte är så låst
- Tillgång till det absolut största utbudet av mjukvara och VST-plugins
- Ej möjlighet att köra Logic Pro X eller Garageband
- Något sämre säkerhet och mer att tänka på som användare
Mac/macOS
- Ett bra workflow med en logisk struktur och en flytande upplevelse
- Hög kvalité både utvändigt och invändigt
- God säkerhet och minimalt med problem för användaren
- Mjukvara och pluggar får ibland problem efter större OS-uppdateringar
- Dyrare och mindre prestanda för pengarna
- Dåligt utbud av t.ex. spel om man har andra hobbies vid sidan om musiken
Välj PC/Windows om du: Vill ha största möjliga frihet att skräddarsy och byta ut komponenter och ha tillgång till det största utbudet av program, pluggar och spel.
Välj Mac/macOS om du: Använder Logic Pro X eller Garageband i dina produktioner och tilltalas av det säkra, stilrena och enkla i Apples produkter. Om hög kvalité är viktigt för dig och du inte har en allt för begränsad budget. Se Bästa mac för musikproduktion?
Lagringsutrymme – SSD eller HDD?
Valet av rätt lagringsdisk är viktigt när man köper eller bygger musikdator. Eftersom det kommer avgöra hur mycket du kan lagra, och hur snabbt du kan överföra filer bör det ej förringas.
När man väljer vad för typ av lagring man ska använda finns det främst två frågor man bör ställa sig:
- Vilka pluggar och samples använder jag, och hur mycket utrymme kräver dem?
- Hur viktigt är det för mitt workflow att mina pluggar och samples laddar in fort?
Det är viktigt att försäkra sig om att man har tillräckligt med utrymme. Få saker tar emot så mycket som att bli tvungen att rensa bort mjukvaror och ljudfiler som man egentligen vill ha kvar, bara för att göra plats för något annat. Tänk långsiktigt! Om du är en flitig användare av syntar med tunga bibliotek, eller samlare av sample-paket, kan det vara en god idé att satsa på en terabyte (1000 gb) eller mer. Ha även i åtanke allt annat du gör på din dator som inte nödvändigtvis är relaterat till musikskapande.
De två primära lagringstyperna man kan välja mellan idag är HDD (hard disk drive) och SSD (solid-state drive). HDD är den lite äldre teknologin som är en mekanisk lösning. Den är fortfarande vanligt förekommande, men ersätts sakta men säkert av SSD. Det fina med SSD är att den är flashbaserad och inte mekanisk, och är därför ett snabbare och säkrare alternativ. Se tabellen nedan för en jämförelse mellan de två typernas för- och nackdelar.
SSD
- Överför och laddar in filer blixtsnabbt
- Inga rörliga delar och därför mindre problem
- Gör inga ljud, vilket är en fördel för musikproducenter
- Tar mindre plats rent fysiskt
- Kostar lite mer än HDD
HDD
- Mer utrymme för mindre pengar
- Lång livslängd under rätt förhållanden
- Långsammare överföringar
- Kan med lite otur krascha och bli oanvändbar
- Gör i vissa fall oväsen som kan störa mixning eller inspelning
Många väljer att kombinera båda lagringstyperna. Man kan t.ex. köra operativsystemet på en HDD och lagra pluggar och ljudfiler på en intern eller extern SSD för hastighet och säkerhet. Vill man börja litet och uppgradera senare går det givetvis bra, men tänk på att det kan bli knepigt och tidskrävande att föra över dina filer. Ibland letar dina musikprojekt och pluggar efter källfiler, och om du då har flyttat på dem kan det bli ett frustrerande arbete att pussla ihop allt igen.
Sammanfattningsvis bör du tänka på att inte snåla med lagringsutrymmet. Det är en viktig komponent som är lätt att underskatta, och det är bättre att ha lite för mycket än lite för lite utrymme.
Välj SSD om du: Kräver att det går undan när du jobbar och vill bibehålla en tyst studiomiljö. Om pålitlighet är viktigt för dig.
Välj HDD om du: Kräver mycket lagringsutrymme men har en begränsad budget.
Processor (CPU)
Processorn, eller CPU, skulle man kunna kalla för datorns hjärna. För att datorn ska kunna förstå sig på avancerade musikprogram behöver den vara smart och snabbtänkt. Med andra ord behöver man en processor som presterar.
Om du någon gång lagt märke till att ditt musikprogram använder 99% CPU har det sannolikt varit för att processorn inte varit tillräckligt kraftfull. När resurserna inte räcker till börjar ljudet knastra ordentligt, eller så hänger sig musikprogrammet. Det som händer är att datorn inte kan göra beräkningarna som krävs tillräckligt snabbt för att leva upp till kraven mjukvaran ställer.
Lösningen på detta är helt enkelt en bättre processor. Ju bättre processor du har, desto snabbare kan du ladda in plugins, exportera projekt och andra uppgifter du gör som musikproducent.
Hur kraftfull processor ska man ha för musikproduktion?
- Minst fyra kärnor. Kärnorna är de delar av processorn som i samarbete med varandra utför beräkningar
- En klockfrekvens på minst 2.2Ghz, men man brukar rekommendera 3 och uppåt. Klockfrekvensen anger hur snabbt kärnorna kan göra beräkningar
RAM-minne
Om vi ska återgå till metaforen att processorn är datorns hjärna, så skulle man kunna säga att RAM-minnet är hjärnans korttidsminne. På det lagras tillfällig information som processorn snabbt behöver komma åt, men som glöms bort när den inte längre är nödvändig. Som musikproducent innebär detta oftast saker som ljudspårens data, MIDI och information som lagras av plugins.
Det finns mycket att säga om RAM-minnet och dess funktion, men det är inget du nödvändigtvis behöver fördjupa dig i idag. Det enda du behöver tänka på är att du bör ha tillräckligt mycket minne och att stickan passar i moderkortet. Lugn, bara lugn. Jag ska berätta vad “tillräckligt mycket” är.
Hur mycket RAM behövs för musikproduktion?
En musikdator kräver vanligtvis inte mer än (men inte mindre än) 8-16 GB. Om du för tillfället endast har 4 GB kan det vara en god idé att uppgradera till åtminstone det dubbla.
Vet du med dig att du kör många och krävande plugins, använder dig av mycket MIDI-sekvenser m.m, tänk då på att det går åt mycket minne.
Välj 8 GB RAM om du: Spelar in 5-10 ljudspår, använder dig av modelleringssyntar och är sparsam med effekter.
Välj 16 GB RAM om du: Producerar tunga projekt med många spår, samples och effekter eller högkvalitativa bibliotekssyntar (t.ex. Kontakt-bibliotek).
Grafikkort
Som musikproducent behöver du inte ett högpresterande grafikkort. Anledningen till detta är helt enkelt att dagens programvara för musikproduktion inte ställer några högre grafikkrav till skillnad från t.ex. moderna spel. För många räcker det långt med det som kommer integrerat i moderkortet, men undantag finns.
Vissa plugins och programvaror använder sig av grafikkortet för att rendera dess UI (user interface), visualisera EQ, ljudvågor och liknande. För den flitiga användaren av sådana grafiska plugins kan det vara bra att stötta med ett dedikerat grafikkort för att lätta lite på CPU-användningen. Med det sagt bör du inte spendera några tusenlappar på grafiken.
Vad ska jag leta efter i ett grafikkort för musikproduktion?
- 2 GB minne räcker gott och väl för musikproducenten
- Tyst och effektiv kylning för att minimera läckage i inspelning och mixning
Datorkylning – Luft- eller vattenkylning?
När det kommer till processorkylning pratas det vanligtvis om två metoder: luftkylning eller vattenkylning.
Vattenkylning, eller vätskekylning, fungerar (grovt förenklat) genom att vätska cirkulerar i systemet med hjälp av pumpar och kyler ner komponenten som producerar värme. Generellt sett är vattenkylning en mer effektiv, men dyrare lösning som kräver mer underhåll än vad fläktkylningen gör.
Luftkylning, eller fläktkylning, kyler processorn med en fläkt som snurrar ett visst antal varv i sekunden beroende på temperaturen. Det är den billigaste typen av kylning man kan ha, men också den som riskerar att skapa mest oväsen om byggkvaliteten inte är bra. Som tur är finns det väl genomtänkta konstruktioner som får ner fläktljudet ordentligt.
Hemmastudion.se rekommenderar att använda luftkylning till musikdatorn. På så sätt blir det både billigast och lättast. För att vara säker på att fläkten är tyst bör du leta efter en med vibrationsdämpande egenskaper. Det kan också vara en bra idé att läsa vad andra säger om den i recensioner!
Ljudnivån – rekommendationer för en tystare musikdator
Den absolut viktigaste faktorn efter prestandan i en musikdator är ljudnivån. Under inspelning och senare i mixningsprocessen vill man ha så lite brus och andra oljud som möjligt, något som datorn gärna bjuder på.
När datorn får jobba hårt åker temperaturen upp, och då behöver komponenterna kylas ner. Men det finns också vissa andra faktorer. Här kommer några konkreta tips hur man kan göra musikdatorn tystare:
- Välj ett kvalitativt och tyst luft- eller vattenkylningssystem
- Välj ett tyst nätaggregat
- Välj hellre SSD snarare än mekanisk hårddisk
- Välj ett ljuddämpat chassi. Ett dämpat chassi kan dölja högfrekventa oljud
- Håll en lagom, gärna sval, rumstemperatur i studion
- Se till att datorn hålls ren från damm och smuts och städa den vid behov
Färdiga konfigurationer för dig som ska köpa stationär musikdator
Det är fullt förståeligt om du inte är sugen på att lära dig allt om datorkomponenter och istället lägga ditt fokus på musikproduktion. Därför har vi satt ihop tre stationära musikdatorer för 2024 på Webhallen.com.
Du kan antingen välja att beställa hem komponenterna och bygga ihop datorn själv, eller kan du låta de göra det åt dig!
Musikdator #1 (Budget)
Denna dator passar dig som:
- Är nybörjare med begränsad budget
- Jobbar med enklare produktioner på 5-10 spår
- Använder dig till stor del av subtraktiva och additiva syntar
- Är sparsam med effektkedjorna
Lägg till montering av datorn här
Vår budgetdator för musikproduktion hade vi som mål att hålla under 7000 kronor. Trots det låga priset har vi sett till att utrusta den med en processor som presterar väl och 8gb RAM som är vårt rekommenderade minimum. Utöver det kommer den med en knäpptyst CPU-fläkt (av märket Noctua), vilket så klart är en viktig faktor för musikproducenten. Allt detta monteras i ett stilrent, vitt chassi med en sida av härdat glas!
Du hittar knappast en billigare stationär dator som presterar bättre än denna för musikproduktion. Vi rekommenderar givetvis att kika på Musikdator #2 om du är en lite mer erfaren producent.
Musikdator #2 (Hemmastudio)
Denna dator passar dig som:
- Spelar in, producerar och mixar avancerad musik
- Jobbar med mycket effekter och instrument
- Använder flera hårdvaror (keyboard, ljudkort m.m.)
- Använder dig av tunga syntbibliotek som t.ex. Kontakt
Lägg till montering av datorn här
Musikdator “Medium” har vi utrustat med en kraftfull i5-processor (10:e generationen), 16gb RAM och en SSD på 1 terabyte för att ladda in operativsystem och programvara blixtsnabbt. Med så mycket utrymme får du självklart även plats med plugins, samples och allt annat du använder när du jobbar i studion. Processorn kyls ner av storsäljaren Noctua NH-D15, en fläkt som inte gör ett ljud ifrån sig.
Chassit vi valt i denna konfiguration ger ett bra luftflöde vilket är viktigt för att hålla ljudnivån från fläktar nere. Dessutom är det riktigt stilrent och snyggt. Grymmare blir musikdatorn inte för under 10 000 kronor, och denna konfiguration är en klar favorit i hemmastudio!
Musikdator #3 (Professionell Studiodator)
Denna dator passar dig som:
- Vill ha en oslagbar dator för professionell studiomiljö
- Spelar in, producerar, mixar och mastrar åt band och artister
- Behöver Thunderbolt och många USB-ingångar
- Kopplar krävande hårdvara till datorn
Lägg till montering av datorn här
För dig som vill köra PC/Windows i din professionella musikstudio är denna konfiguration helt klockren. Här har vi satt ihop ett riktigt monster till studiodator som lever upp till alla tänkbara krav år 2024. Om det är prestanda du är ute efter ska du satsa på denna istället för en iMac, eftersom den ger betydligt mer prestanda för pengarna.
Med en 12-kärnig AMD Ryzen 9-processor, ett moderkort utrustat med Thunderbolt-ingång, totalt 2.5 terabyte SSD, och 64GB RAM får du en prestanda i världsklass som gör att tekniken aldrig kommer sätta några gränser för dig i studion. Självklart är den även supertyst och har ett diskret utseende, vilket gör att den smälter in i studiomiljön som vilken möbel som helst.
Bästa Mac för musikproduktion?
Så om man föredrar att köra Mac som musikdator, vilken ska man då välja?
Givetvis ska man först och främst överväga vilket alternativ som passar bäst rent ekonomiskt. Mac har som tidigare nämnt en hel del fördelar, men Apples produkter erbjuder tyvärr lite mindre prestanda för pengarna.
Om du har beslutat dig för att köra Mac kommer här de mest prisvärda i de olika kategorierna (Macbook, iMac och Mini):
- Mac Mini: Apple CTO Mac mini – M1 8-core
- Apple iMac: Apple iMac 24″ Retina 4.5K M1 7-core
- Macbook Pro M2: Apple CTO MacBook Pro 13″ – M2 8-core
Liknande inlägg
Delta i tävlingar och få gratis tips!
Fyll i din e-postadress så får du nyhetsbrev, tips och deltar automatiskt i framtida tävlingar. Oroa dig inte, vi skickar inte ofta, utan bara när vi har något viktigt att säga!
Affiliate
Hemmastudion.se innehåller affiliatelänkar, vilket innebär att vi tjänar en liten provision på alla köp. Detta påverkar självklart inte priset för dig som handlar och det hjälper oss att fortsätta producera och publicera fler värdefulla artiklar. Tack för ditt stöd!