Vare sig du har en portabel studio, hemmastudio eller en professionell inspelningsstudio är det viktigt att äga ett par riktigt bra studiohörlurar. Vid inspelning, finputsning, referenslyssning och mixning är hörlurar utformade för just musikproduktion ett otroligt kraftfullt verktyg. “Vanliga” hörlurar gör helt enkelt inte jobbet lika bra.

Men eftersom du redan är här, så är du säkert inte här för att bli övertygad – det sparar vi till en annan artikel. Idag listar vi fem av de absolut bästa studiohörlurarna för mixning och inspelning, som vanligt i varierande prisklasser och för olika typer av behov. Om du inte vet vilka studiohörlurar du ska köpa kommer du definitivt veta det snart. Häng med!

De bästa studiohörlurarna 2025, enligt Hemmastudion.se är:

1. Beyerdynamic DT-770 Pro

Bästa (och bekvämaste) hörlurarna för inspelning och mixning under 2000 kronor

DT-770 Pro från tyska pionjären Beyerdynamic är inte direkt en nyhet för 2025. De har hängt med ett antal år nu, men håller utan tvivel fortfarande måttet och kommer göra det ytterligare ett antal år framåt!

Beyerdynamic har med denna modell lyckats med något som väldigt få kan – att skapa en industristandard för hörlurar och hålla priset under 2000 kronor. En robust design, bekväm utformning och givetvis ett riktigt fett ljud.

DT-770 Pro är ett par slutna lurar med en ärlig ljudåtergivning som, om man inte tidigare lyssnat på ett par studiohörlurar, verkligen imponerar. Rymden, bredden och framförallt klarheten i ljudet gör de till ett bra par referenshörlurar för en liten peng. Ljudet blir så klart ännu bredare och klarare om du lägger på några tusenlappar, men har du en begränsad budget är det definitivt DT-770 Pro du ska ha.

Hörlurarna sluter tätt runt öronen utan att det känns obekvämt, även efter timmar av användning, och av samma anledning läcker inte ljudet igenom. Ingen risk för läckage i inspelningarna med DT-770 Pro.

Är Beyerdynamic DT-770 Pro rätt val för mig?

Om du är ute efter just hörlurar för inspelning så behöver du knappast fortsätta leta. DT-770 Pro används i professionella inspelningsstudios, av radiostationer och vid inspelning av podcast.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

  • Otroligt bekväma även vid långvarig användning
  • Minimalt ljudläckage
  • Ärlig ljudåtergivning
  • Valuta för pengarna
  • Ej utbytbar spolkabel

Specifikationer för Beyerdynamic DT-770 Pro

  • Hörlurstyp: Closed-back (sluten)
  • Frekvensomfång: 5 hz – 35 kHz
  • Impedans: Flera utföranden (32, 80 eller 250 Ohm)

2. Sennheiser HD-650

Bästa hörlurarna för mixning och mastring under 5000 kronor

Den legendariska HD-serien från Sennheiser har väl knappast undgått någon, och förra året släpptes ett nytt, uppdaterat utförande av en av de mest populära mixningshörlurarna i serien, nämligen HD-650.

Sennheiser HD-650 är ett par open-back (öppna) hörlurar som många professionella producenter, mixare och mastrare svär vid. Kombinationen av högkvalitativ hårdvara och den öppna designen som ger ett fritt ljudflöde är hörlurarna mycket avslöjande och naturliga i sitt sound. Muffarna sluter alldeles perfekt över öronen och lurarna kan lätt sitta kvar i timmar i streck utan obehag.

Är Sennheiser HD-650 rätt val för mig?

Den öppna designen gör givetvis också att de är mindre optimala för dig som pysslar med mycket inspelning, eller producerar i offentliga miljöer. Om du däremot sitter i studio, där du producerar, mixar och mastrar, är HD-650 ett klockrent val för dig.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

  • Naturligt, avslöjande ljud
  • En av världens mest kända hörlursserie
  • Stora, bekväma muffar för långvarigt bruk
  • Kan sitta lite väl tight om du har stort huvud

Specifikationer för Sennheiser HD-650

  • Hörlurstyp: Open-back (öppna)
  • Frekvensomfång: 10 hz – 41 kHz
  • Impedans: 300 Ohm

3. AKG K-812

Bästa hörlurarna för professionell mastering

Nu tar vi ett ganska ordentligt kliv upp i prisklasserna, men givetvis även ett ordentligt kliv upp i ljudkvalité. Det är lätt att känna igen ett par AKG-lurar. Inte minst från den flexibla, uppenbart komfortabla designen, men även i den ljusa men grymt avslöjande ljudbilden man får uppleva. Modellen K-812 tar alla dessa signum och förstärker dem.

Du tittar just nu på ett par riktigt avslöjande och komfortabla hörlurar. Med AKG’s inställningsmöjligheter kommer lurarna att sitta bekvämare än en mössa över öronen, flera timmar i streck. Ljudet är otroligt rikt, krispigt och man kan höra så pass fina detaljer att man nästan kan bli lite knäpp. Nästan varenda liten frekvens upplevs som om den har sitt egna lilla rum i ljudmiljön, vilket är en riktigt frän (och användbar) upplevelse. Vi ska inte heller glömma basen, som sträcker sig ner till hela 5 Hz och är riktigt tydlig och balanserad. Verkligen inte illa för ett par öppna hörlurar.

Är AKG K-812 rätt val för mig?

För den som jobbar med mastring eller ljuddesign som kräver precision är AKG K-812 helt klart det bästa valet man kan göra när det kommer till monitorering. Det är svårt att hitta ett par lika avslöjande studiomonitorer i samma prisklass, och även om man gör det skulle det krävas ett väl slutet och behandlat rum.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

  • Grymt avslöjande ljud
  • Unik ljudupplevelse
  • Snygg och smart design
  • Hög diskant som man kan behöva vänja sig vid

Specifikationer för AKG K-812

  • Hörlurstyp: Open-back (öppna)
  • Frekvensomfång: 5 hz – 54 kHz
  • Impedans: 36 Ohm

4. Audio-Technica ATH-M50 X

Bästa hörlurarna för DJ eller den resande musikproducenten

ATH-M50 X från Audio-Technica är ett par ordentligt hyllade hörlurar som många svär vid. I sociala medier och på forum kan man se dem omnämnas i princip varje gång någon ber om hörlursrekommendationer. Men lever de upp till hypen? Det beror på.

ATH-M50 X är ett mycket flexibelt par hörlurar som lämpar sig allra bäst vid tracking, för DJ’s och som en grymt portabel mixningshörlur. De är däremot inte de mest neutrala hörlurarna på marknaden, utan är faktiskt boostade i bland annat den övre basregionen och i diskanten.

Positivt med ATH-M50 X, och troligtvis anledningen till att de är så hypade, är vad dessa hörlurar är som helhet. Billiga, bekväma, flexibla, lätta att ta med och har trots allt ett intressant och inspirerande sound som går att jobba med när man lärt sig dess brister. Basen går lågt och är balanserad, och den intressanta ljudbilden gör lyssningen roligare.

Är ATH-M50 X rätt val för mig?

Om du ofta är på resande fot och vill ha ett par pålitliga lurar under 1500 kronor, eller behöver ett flertal par hörlurar till bandet är de helt klart ett bra val.

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

  • Riktigt prisvärda
  • Bra, flexibla resehörlurar
  • Inspirerande ljud med balanserad bas
  • Lever inte riktigt upp till hypen enligt oss

Specifikationer för ATH-M50 X

  • Hörlurstyp: Closed-back (slutna)
  • Frekvensomfång: 15 hz – 28 kHz
  • Impedans: 38 Ohm

5. Focal Clear MG Professional

Bästa hörlurarna för mixning 2025

Clear Professional från Focal är ett par riktigt exklusiva studiohörlurar. Med en fantastisk komfort, frän design av dyra material och en vikt på knappa halvkilot möjliggör de oförskämt bra monitorering.

Focal Clear Professional bjuder på en otroligt naturlig respons som får en att känna skuldkänslor att man aldrig avnjutit musik på det sättet förut. Väldigt subtila karaktärsdrag av instrument och mänsklig röst träder fram på ett mycket imponerande sätt. I dessa lurar finns det ingenting som kan gömma sig, ens i den grötigaste av grötiga mixar.

Är Focal Clear Professional rätt val för mig?

Focal Clear Professional är inte direkt ett par budgethörlurar, men kan fungera som ett mycket värdigt alternativ för den som inte har möjlighet att jobba med studiomonitorer. Då bör man istället överväga att investera i dessa!

Läs mer och se pris hos Thomann »


För- och nackdelar

  • Väger knappt ingenting
  • Knivskarp monitorering
  • Riktigt snygg design
  • Inte värst snälla mot plånboken

Specifikationer för Focal Clear Professional

  • Hörlurstyp: Open-back (öppna)
  • Frekvensomfång: 5 hz – 28 kHz
  • Impedans: 55 Ohm

Köpguide för studiohörlurar

Specifikationerna på studiohörlurar är inte alltid helt lätta att förstå. Nedan följer lite användbar information för att hjälpa dig på traven.

Vad är skillnaden på öppna och slutna hörlurar?

Closed-back (slutna) hörlurar täcks av två solida kåpor vilket gör att ljudet blir isolerat. Syftet med denna design är att ljudet inte ska blöda ut ur hörlurarna, likväl ska inget ljud i omgivningen ta sig in. Slutna hörlurar används främst vid inspelning för att förhindra läckage från hörlurarna till mikrofonen.

Open-back (öppna) hörlurar innebär raka motsatsen. Här är sidorna inte täckta av de solida kåporna, utan ofta något typ av galler eller liknande. Detta möjliggör ett luftigare, mer exakt ljud. Ett öppnare ljud helt enkelt. Öppna hörlurar är optimala när man mixar eller mastrar, men bör oftast undvikas vid inspelning.

Man bör ha i åtanke att öppna hörlurar både släpper in och läcker ljud ut. Om man ofta befinner sig i en miljö där man inte vill störa eller bli störd är stängda hörlurar ett bättre alternativ, då även för mixning.

Vad är frekvensomfånget på hörlurar och varför spelar det roll?

Frekvensomfånget (frequency range) är omfånget av frekvenser som hörlurarna är kapabla att spela upp.

Vi människor har möjlighet att höra mellan ungefär 20 hz och 20 khz. Många hörlurar går ännu högre eller lägre, t.ex. 5 hz – 40 kHz, vilket innebär att man i praktiken skulle kunna höra ända ner till 5 hz och upp till 40 kHz i hörlurarna. Nu är det givetvis inte fysiskt möjligt, men hårdvarans natur har gjort att tillverkaren kunnat mäta upp till dessa siffror.

Så vad spelar det för roll för dig? Ett frekvensomfång som är bredare än det du kan höra kan vara ett tecken på finare hårdvara och kan möjliggöra mindre distorsion. Många gånger spelar dock andra variabler större roll, så lägg inte för mycket vikt vid detta. Du tittar helt enkelt på en siffra som tillverkaren mätt fram med ljudteknik.

Vilken impedans (impedance) ska man ha på sina studiohörlurar?

Impedans är ett väldigt tekniskt begrepp, så idag kommer vi inte att dyka allt för djupt i ämnet. För att ändå försöka ge ett simpelt och bra svar kan man säga såhär:

Hörlurar med låg impedans kräver mindre strömförsörjning för att leverera höga volymer. Samtidigt kräver hörlurar med hög impedans mer kraft, men är mer skyddade mot överbelastning. Svårare än så behöver det inte vara!

Specifikationerna på din hörlursförstärkare, ditt ljudkort eller mixerbord visar vilken impedans på hörlurar som är kompatibel. För att ge ett generellt exempel är det populära ljudkortet Focusrite Scarlett 2i2 kompatibel med en impedans på upp emot 200 Ohm.