Alla har vi väl någon gång hört om det gamla tricket: dämpa akustiken enkelt och billigt med äggkartonger. Jag har till och med hört det påstås att det fungerar som ljudisolering! Men hur absorberande eller dämpande är egentligen pappmaterialet som dessa kartonger tillverkas av? Fungerar de verkligen så bra som akustikplattor som vissa vill tro?

Det korta svaret är: nej, att fylla väggarna med äggkartonger har ingen markant effekt på rummets akustik. De har inte heller någon dämpande förmåga. Det är med största sannolikhet en seglivad myt som uppkommit till följd av likheterna mellan äggkartongens och den traditionella ljudabsorbentens utformning.

Fortsätt läsa om du vill ha en mer djupgående förklaring till varför det är en dålig idé att akustikbehandla med äggkartonger.

Äggkartongens akustiska egenskaper

Faktum är att äggkartongen faktiskt har akustiska egenskaper. Redan år 1988 testade Riverbank Acoustical Laboratories tesen och kom då fram till att äggkartongen har ett NRC-värde av 0.40.

NRC (Noise Reduction Coefficient) är ett genomsnittligt värde som används för att gradera ett materials förmåga att absorbera ljud. Graderingen är ett decimaltal mellan 0 och 1. Det är en bra gradering på så sätt att 0 motsvarar ingen absorbering, och 1 motsvarar total ljudabsorbering.

Så nu kanske du tänker, okej, men då borde ju äggkartong vara en ganska effektiv absorbent? Nja, inte i jämförelse med material som är särskilt utformat för att absorbera ljud. Äggkartong är ju bara ett pappmaterial som är utformat för att äggen inte ska kläckas innan de hamnar i stekpannan.

Bara faktumet att man måste genomföra ett vetenskapligt test för att ta reda på om äggkartongen är en effektiv ljudabsorbent säger ju någonting. Om det hade fungerat tillräckligt bra hade man ju inte behövt reda ut saken till att börja med.

Grafen nedan visar att äggkartongen nästan inte absorberar ljud under 400hz över huvud taget, jämfört med akustikplattan som har ett högre NRC-värde och absorberar över hela frekvensspektrumet.

Källa: Acoustics First® Corporation / Riverbank Acoustical Laboratories

Slutsats

Äggkartongen kan verka attraktiv eftersom den är så billig och lättillgänglig, men i själva verket har den inga akustiska egenskaper som är till någon större hjälp för den som vill akustikbehandla ett rum. Den absorberar inte mycket ljud, och än mindre hindrar den ljud från att tränga igenom väggarna. Äggkartong är dessutom inte ett särskilt brandsäkert material.

Nackdelar med äggkartong som ljudabsorbent

  • Det är en ineffektiv absorbent (0.40 NRC)
  • Det ser fult ut på väggarna
  • Det är inte brandsäkert
  • Man behöver äta många ägg för att få tillräckligt med kartong