Det har blivit dags för ett nytt spännande möte i vår intervjuserie här på Hemmastudion.se. Denna gång har vi fått äran att prata med den 25-årige rapparen, Youtubern och musikproducenten Filip Winther!

Filip Winther

Filip har en minst sagt intressant bakgrund. År 2009, när han var 14 år gammal, tävlade han i SVT’s Lilla Melodifestivalen med en av sina första egenskrivna raplåtar ‘Jag lovar och svär’. Tyvärr lyckades han inte charma svenska folket lika mycket som förstaplatstagaren och flickfavoriten Ulrik Munther. Det har dock inte stoppat Filip som 11 år senare fortfarande sysslar med det han brinner för allra mest.

Inte långt efter Lilla mello började Filip intressera sig för musikproduktion och har sedan dess släppt ett flertal egenproducerade album och otaliga singlar. En resa som på Youtube har har kunnat följas av drygt 10.000 prenumeranter. Idag är han aktuell med albumet “Trauma” – 16 spår fullproppade med mörk och humoristisk lyrik på välproducerade beats med varierande stilar.

Filips imponerande driv och säregna karriärresa gjorde mig riktigt taggad på att få ta del av hans historia!

Berätta lite om vem du är som person och vad du gör

Jag heter Filip Winther och jag är en snart 25-årig kille från Stockholm. Sedan 2008 har jag kallat mig själv för rappare och sedan 2009 musikproducent. Mestadels producerar och skriver jag hiphop- och rapmusik men de senaste åren har jag även börjat experimentera med andra typer av genrer.

Filip Winthers senaste album “Trauma”.

När och hur kom musiken in i ditt liv?

Musiken har funnits i olika former väldigt länge i mitt liv. Faktum är att jag var med i en barnkör när jag var 7-8 år, och det var väl någon gång runt den tiden som jag började skriva låttexter. Egentligen var jag mer inne på att skriva olika typer av berättelser och noveller de första åren. Jag ville helt enkelt bli författare.

Dock vill jag minnas att jag tittade på Lilla melodifestivalen något år och blev väldigt inspirerad, så det var väl där som själva låtskrivandet sprakade igång.

Hur skulle du beskriva din musik och vad förmedlar du i dina texter?

Eftersom att jag har släppt musik i mer än ett decennium nu så finns det liksom olika eror i min musik. I mina tidigare verk upplever jag att texterna handlar mycket om känslor, medan jag ofta i mina senaste verk snarare försöker skapa någon typ av underhållning. Det jag tycker om mest är att blanda mörker med humor och smarta texter.

Varför blev det just rap och hiphop?

När det kommer till just genren rap och hiphop, som är min huvudgenre, så kommer det från att min kusin som var väldigt inne på det och jag såg upp till honom. Då blev det att jag också ville lyssna på hiphop, och eftersom att jag redan skrev låttexter blev det naturligt för mig att även börja skriva rap.

Nu för tiden experimenterar jag lite med andra genrer i olika projekt, så som house och chiptune, som snart kommer att få se dagens ljus!

Vem, vilka eller vad inspirerar dig?

Artistmässigt var det typ 50 Cent och Mange Schmidt när jag var 13 år, men ända sedan jag var 14 år har Eminem varit den allra största inspirationen för mig rent rapmässigt. När det gäller produktion har jag inspirerats väldigt mycket av artister som Dr. Dre.

Sedan får jag förstås inte glömma att jag inspireras en hel del av duktiga independent artister och producenter, just eftersom att jag själv är independent. Det är jätteroligt och inspirerande att se vad för grymma grejer folk kan skapa utan att ha något stort bolag i ryggen.

Vad tänker du när du blickar tillbaka på ditt deltagande i Lilla melodifestivalen och har det på något vis färgat den du är idag?

Jag är väldigt stolt över den meriten, det ska jag inte förneka. Däremot tror jag att det var alldeles för tidigt för mig att få så mycket uppmärksamhet så pass tidigt i min “karriär”. Jag hade nog inte velat ha det ogjort förstås, men jag går alldeles för ofta och tänker att jag “peakade” när jag var 14 år, trots att jag nu snart är 25 år och dessutom är en enormt bättre musiker nu än vad jag var då. Det har blivit lite av ett deprimerande moment att jag försöker nå liknande höjder men aldrig riktigt når dit.

Berätta lite om hur och när du kom in på musikproduktion!

Någon månad efter att jag var med i Lilla melodifestivalen, med andra ord i slutet av 2009, började jag göra mina första produktioner i musikprogrammet FL Studio. Jag har lärt mig det allra mesta själv men jag läste även musikproduktion när jag började på gymnasieskolan Rytmus år 2011. Då gick jag först över till att producera i Pro Tools och sedermera i Logic Pro X (som jag än idag producerar i), eftersom att det var det programmet vi använde oss av i skolan.

Har du en hemmastudio och hur ser din setup ut?

Ja, det har jag! Genom åren har den förstås sett lite olika ut. Mina allra första inspelningar, som inte är släppta, spelades in med hjälp av en simpel USB-mikrofon på mina föräldrars dator i ett program som jag tyvärr inte minns namnet på.

Idag består min hemmastudio huvudsakligen av en iMac med musikprogrammet Logic Pro X, ett par studiohörlurar, ett ljudkort från M-Audio, två stycken MS40-studiomonitorer, midiklaviaturet Keyrig 49 från M-Audio, akustikplattor på väggarna samt kondensatormikrofonen RØDE NT2-A med nödvändiga tillbehör.

Hur brukar processen se ut när du producerar en låt?

När jag producerar en låt börjar jag oftast med att försöka skapa en melodi och lägga på trummor och bas på det för att sedan utgå därifrån. Dock har jag ofta haft svårt för själva slutmomentet då det jag skapat ska gå från att vara ett work in progress till en färdig produkt.

I romantiken vill jag minnas att det sägs att ett verk aldrig blir helt färdigt och det kan jag verkligen känna igen mig i. Ofta får jag till slut ändå försöka nöja mig för annars skulle det aldrig bli någon låt. Det är också så man lär sig till nästa projekt. Jag lyssnar ofta igenom mina färdiga skapelser och funderar kring vad jag skulle kunna göra bättre nästa gång.

Vad är nästa steg i din karriär och har du några särskilda målsättningar?

Mina två senaste låtar har varit remixer av memes som jag hittat i appen TikTok. Dessa två låtar har gått så sjukt mycket bättre än mina vanliga låtar och eftersom att mitt mål just nu är att försöka få fler människor att hitta min musik tänker jag att detta är ett bra spår att fortsätta på, parallellt med att släppa min “vanliga” musik.

Utöver det så har jag även ett par engelskspråkiga projekt, som inte nödvändigtvis är hiphop, som jag är väldigt taggad på att börja ge ut inom en snar framtid.

En sista fråga: vad har du för tips till aspirerande musikproducenter och artister?

Släpp musik! Det är bättre att du gör klart och ger ut din musik än att bara sitta och ruva på den i flera år. Och ge aldrig upp! För du kommer att bli en bättre musiker för varje år som går om du bara fortsätter att slipa på ditt hantverk.

Följ Filip Winther

Vi tackar Filip för att han ställde upp på denna intervju med Hemmastudion.se! Se nu till att följa honom i sociala medier och på Spotify.

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3RJr1GSuDvf2FeBH5o7JJV
Twitter: https://twitter.com/filipwinther
Instagram: https://www.instagram.com/filipwinther
Facebook: https://www.facebook.com/bofilipwinther
YouTube: https://www.youtube.com/filipwinther