Innehållsförteckning
Har du blivit så ambitiös att sjunga in i telefonens inspelningsapp inte längre räcker till? Då är det dags att lära dig spela in sång som ett proffs! Oroa dig inte – det måste så klart inte betyda att du bygger upp en fullfjädrad hemmastudio för 15.000 kronor. Spela in sång själv kan man göra relativt billigt och enkelt och ändå få till proffsiga inspelningar.
Bra inspelningar kräver rätt kunskaper. Det är mycket som kan gå fel, och när något går fel så hörs det direkt. De flesta av oss, musiker eller ej, märker direkt när något är knasigt med en sånginspelning. Därför kan minsta lilla misstag ge dig en fet amatörstämpel. Häng med så ska jag visa hur man spelar in sång på rätt sätt!
Observera: Innehållet i artikeln är förenklat för att underlätta för nybörjaren att förstå och komma igång med inspelning av sång. För den mer avancerade producenten har vi andra artiklar om ämnet!
Utrustning för sånginspelning
Bra inspelningar kräver, förutom kunskap, bra utrustning. Därför ska jag gå igenom de allra viktigaste prylarna du behöver ha för att ta dina inspelningar till nästa nivå. I denna guide vill jag försöka hålla en balans så du kan få så bra inspelningar som möjligt, så billigt som möjligt. Därför hänvisar jag i denna guide till den absolut billigaste, men bästa, utrustningen som finns på marknaden.
Följande utrustning behöver du för att spela in sång hemma:
- Kondensatormikrofon
- Externt ljudkort
- Slutna hörlurar med TRS-kontakt
- Musikprogram
- Ljudabsorbenter (rekommenderas)
Mikrofonen (den rätta typen)
Om du är helt ny till inspelningsutrustning är det inte helt lätt att välja rätt mikrofon. Det finns många olika typer, modeller och märken, så hur vet man egentligen vilken som är rätt för en? Det ska vi ta reda på nu!
Du är antagligen redan bekant med den här typen av mikrofon (bilden nedan). Det är en så kallad dynamisk mikrofon och är den typ av mick som oftast används vid konserter och andra uppträdanden eller tillställningar. Den används också flitigt till radio, podcasting och TV.
Eftersom den dynamiska mikrofonen inte är värst känslig filtrerar den ofta bort de fina detaljerna i en sångröst. Sången blir platt och tråkig, när den borde vara livlig, intressant och återges så som den låter i verkligheten.
En mycket känsligare typ av mick som ger en mer detaljerad ljudbild är kondensatormikrofonen. Den fångar upp allt ljud i sin omgivning och återger ljudet på ett mer naturligt och nyanserat sätt. Detta är den typ av mikrofon som är vanligast för sånginspelning, i alla studiomiljöer från hemmastudio till professionell.
Vår rekommendation till alla nybörjare som vill spela in sång är NT1-A från Røde. Det är en billig men ändå professionell kondensatormikrofon som levererar imponerande, kvalitativa inspelningar. Mikrofonen är robust, lätt att hantera och lägger inte till en massa brus i inspelningen. Den säljs som ett komplett paket med de viktigaste tillbehören (stativ m.m.) så att du kan komma igång direkt!
Allra billigast och snabbast leverans på Røde NT1-A med tillbehör får man från europeiska Thomann.
Vi har även artikeln Köpguide: Bästa mikrofonerna för sånginspelning om du vill titta lite närmre på en mikrofon som passar just dig.
Ljudkortet (som driver mikrofonen)
Du kanske känner till att datorer har ljudkort som man kan koppla hörlurar och högtalare till, men dessa saknar särskilda ingångar som krävs för inspelningsmikrofoner. För att kunna driva en sådan mikrofon och få till riktigt bra inspelningar krävs ett externt ljudkort, även känt som audio interface. Lugn, det är inte alls så komplicerat som det kan låta!
Det externa ljudkortet ansluts enkelt via USB och har kontakterna som krävs för ändamålet. Ljudkortet är också utrustat med strömförsörjning (fantommatning) som ska driva mikrofonen. Det är också i det externa ljudkortet du kommer att koppla dina hörlurar. Exakt hur man gör det kommer vi till snart!
Det bästa, billigaste och mest pålitliga ljudkortet man kan ha är utan tvekan Focusrite Scarlett 2i2. Det är en robust, snygg och välkänd modell som uppskattas av av många. För nybörjaren finns det knappast något mer användarvänligt ljudkort än just Scarlett 2i2.
Focusrite Scarlett 2i2 finns också till bästa pris på Thomann. Du kan också kika på vår artikel om bästa ljudkorten 2024.
Hörlurarna (med rätt kontakt)
Oavsett om inte du pysslat med sånginspelning eller musikproduktion tidigare har du troligtvis ändå ett par hörlurar liggandes någonstans. Studiohörlurar är utformade på ett lite annat sätt, men det betyder inte att du måste skaffa studiohörlurar för att spela in sång. Detta krävs av hörlurar som ska användas vid sånginspelning:
- De måste vara slutna och täta. Om ljudet “läcker igenom” under inspelning kommer det att fångas upp av mikrofonen. Om du har vanliga in-ear hörlurar till din telefon bör de vara relativt täta.
- De måste ha en tip, ring, sleeve-kontakt (TRS) för att passa i ljudkortet. Detta är en tjockare (6.3 mm) kontakt än den du kör till datorn eller telefonen (3.5 mm). Den goda nyheten är att det finns en adapter som gör om din 3.5 mm till 6.3 mm!
Du kan alltså använda de flesta hörlurar när du spelar in sång, förutsatt att de har en 3.5 mm kontakt och inte läcker ljud. Om du ändå vill ha ett par riktigt grymma, professionella studiohörlurar för sånginspelning rekommenderar vi Beyerdynamic DT-770 Pro.
Om du vill ha hjälp att välja rätt studiohörlurar, kika på artikeln Köpguide: Bästa studiohörlurarna för inspelning och mixning 2024.
Musikprogrammet (som du spelar in i)
Många musikprogram kan vara invecklade och ha många fler funktioner än du egentligen önskar. Därför kommer vi att utgå ifrån det allra simplaste alternativet för dig som vill spela in sång och eventuellt lägga lite bakgrundsmusik: nämligen Audacity.
Audacity är helt gratis, finns på svenska och kan köras på i princip vilken dator som helst utan höga prestandakrav. Audacity låter inte sämre än något annat musikprogram och det går otroligt snabbt att komma igång med inspelningen.
Ladda ner Audacity till Windows här.
Om du skulle vilja köra på något mer avancerat kan du kika på vår guide till bästa musikprogrammet.
Ljudabsorbenter (valfritt men rekommenderas)
De allra flesta rum har akustiska egenskaper. Detta innebär kortfattat att när man gör ljud, t.ex. sjunger, följer en viss nivå av reverb (efterklang). För att ge ett exempel får man väldigt mycket reverb i en kyrka. En kyrka är stor och ljudet har därför gott om utrymme att fortplanta sig.
När man spelar in sång är detta något man vill undvika, eftersom det gör inspelningen svår att jobba med och kommer att låta oproffsig. För att låten ska få ett bra slutresultat måste man själv ha kontroll över röstens egenskaper – något som blir problematiskt om det redan finns reverb inbränt i inspelningen.
Prova det här:
Ställ dig på platsen där du tänker dig att du vill spela in, och sjung eller rappa precis som du tänkt utan mikrofon. Det du hör är ungefär så din inspelning kommer att låta. Är du säker på att det är så du vill ha den? Nej?
Lösningen heter ljudabsorbenter, väggplattor av mjukt skumgummimaterial som fångar upp och absorberar ljudvågor. Resultatet blir ett mer dämpat, professionellt ljud i dina inspelningar.
Än en gång kan jag varmt rekommendera Thomann för de bästa, billigaste ljudabsorbenterna.
Med det sagt drar vi igång vår “tutorial” hur man spelar in sång!
Så spelar du in sång hemma
1. Sätt upp mikrofonen
Skruva ihop och ställ upp mikrofonstativet och sätt på mikrofonen och dess tillbehör. Placera den gärna i ett medelstort, möblerat rum för att undvika eko i inspelningen. Detta är särskilt viktigt om du valt att inte använda ljudabsorbenter. Ju tystare miljö, desto bättre inspelningar!
Undvik att placera mikrofonen i hörn eftersom det lätt förstärker basen av din röst, och inte på det bra sättet. Ställ den hellre någon halvmeter ifrån en vägg. Rikta den så att du sjunger mot väggen under inspelning.
2. Anslut mikrofonen
Koppla mikrofonsladden (XLR) in i botten av mikrofonen och den andra änden in i ljudkortets “Input 1” eller “Input 2”.
3. Anslut och ställ in ljudkortet
Koppla in ljudkortets USB-sladd i datorn och sätt igång fantommatningen. Fantommatningen är strömförsörjning för mikrofonen, så den är viktig för att mikrofonen ska fungera över huvud taget. Det är vanligtvis en liten knapp på ljudkortet med texten “48V” och ibland en indikatorlampa.
Om ditt ljudkort har en inställning för signalnivå (Mic/Line/Inst) ska du välja “Mic”. Om alternativet “Mic” inte finns har ljudkortet troligtvis anpassat sig automatiskt när mikrofonen kopplades in (som med Focusrite 2i2), och då behöver du inte tänka på det.
Nu är det bara att snurra upp input gain för den input du kopplade mikrofonen till, så ska den börja fånga upp ljud!
4. Anslut hörlurar
Nästan alla externa ljudkort är utrustade med en TRS-utgång för hörlurar. Om dina hörlurar har en 3.5 mm kontakt, sätt på TRS-adaptern (6.3 mm). Sedan ska det bara vara att koppla in den och skruva upp volymen!
5. Konfigurera musikprogrammet
I detta steg förutsätter jag att du använder Audacity enligt rekommendation till dig som är nybörjare. Om du använder ett annat musikprogram kan samma princip tillämpas, men du kan behöva kika på en annan guide.
Öppna upp Audacity. Det första vi behöver göra i programmet är att ställa in vår ljudenhet, vilken i detta fall är Focusrite Scarlett 2i2, det externa ljudkortet.
Gå till Redigera > Inställningar eller tryck CTRL+P. I denna vy väljer du det externa ljudkortet. Här säger vi till musikprogrammet att ta emot ljudsignaler ifrån ljudkortet, och skicka ut ljudsignaler genom ljudkortet och vidare ut i hörlurarna.
Vi vill även spela in i mono (en kanal), eftersom det är precis det mikrofonen gör. Om du inte väljer mono kommer din inspelning endast höras i ett öra.
6. Ställ in inspelningsnivån
Nu behöver vi bara se till att mikrofonen spelar in på en lagom nivå. Annars kan sången bli alldeles för komprimerad och skramlig, istället för mjuk och ren. Det är bättre att justera nivån i efterhand om så krävs.
Spela in en snutt genom att trycka på R och titta på nivån. Den högsta punkten (peak) i din röst bör inte överskrida -18 dB. Om den gör det, se till att vrida ner din input gain något (se steg 3b).
7. Tagning!
Om du följt alla steg ska det nu bara vara att köra! Om du vill spela in till bakgrundsmusik drar du enkelt in filen i programmet så skapas ett nytt spår.
För att spela in trycker du på R, och för att stoppa trycker du Mellanslag. Det går så klart också bra att använda knapparna uppe i högra hörnet.
Stort lycka till med dina inspelningar!
Liknande inlägg
Delta i tävlingar och få gratis tips!
Fyll i din e-postadress så får du nyhetsbrev, tips och deltar automatiskt i framtida tävlingar. Oroa dig inte, vi skickar inte ofta, utan bara när vi har något viktigt att säga!
Affiliate
Hemmastudion.se innehåller affiliatelänkar, vilket innebär att vi tjänar en liten provision på alla köp. Detta påverkar självklart inte priset för dig som handlar och det hjälper oss att fortsätta producera och publicera fler värdefulla artiklar. Tack för ditt stöd!