Detta är en lite annorlunda artikel med syfte att besvara vanliga frågor om hemmastudio och att producera musik hemma som inte nödvändigtvis kräver separata artiklar. Självklart finns det många småfunderingar man kan ha, och de vill vi så klart inte missa. Här kommer alltså allt om hemmastudio och lite till!

Vad är en hemmastudio?

En hemmastudio, ibland hemstudio, är en mindre musikstudio i eller i anslutning till hemmet. Den kan t.ex. finnas i sovrummet, vardagsrummet eller i ett överblivet rum på källarvåningen. Hemmastudion är i regel (men inte nödvändigtvis) lite simplare, mindre och billigare än en professionell musikstudio.

Hemmastudior växte fram i slutet av 70-talet då de första portabla inspelningsapparaterna släpptes. Dessa kunde man köpa till ett överkomligt pris och spela in fyra spår på kassett. Tidigare var inspelningsutrustning en lyx som långt ifrån alla hade råd med, då det enda alternativet var att spela in på dyra bandare. Endast professionella studior och etablerade artister hade råd.

Tascam Portastudio 144 / Macbook Pro (Logic Pro X)

Under 90-talet satte digitaliseringen fart och de första datorbaserade musikprogrammen (digital audio workstation) lanserades, och därifrån har utvecklingen gått framåt otroligt fort.

Idag kan vem som helst bygga upp en hemmastudio för en liten peng och producera professionell musik hemma framför datorn. Detta låter många musiker och artister, tillsammans med digitala distribueringstjänster (aggregator) styra över sin karriär, från idé till skivsläpp – helt oberoende av skivbolag. Visst är det fantastiskt?

För att ge exempel på några artister som skapade sina första hits hemma och blev kända genom internet kommer här en liten lista:

  • Post Malone
  • Billie Eilish
  • Charlie Puth
  • The Weeknd
  • Chance the Rapper
  • The Chainsmokers
  • Marshmello
  • Avicii
  • Ellie Goulding

Vad består en hemmastudio av?

För att en hemmastudio ska anses “komplett” och vara kapabel nog för inspelning och mixning bör särskild utrustning finnas. Det innebär dock inte att det inte är en “riktig” studio bara för att inte allt finns. Det är helt enkelt upp till var och en att avgöra vad som är nödvändigt för den enskildes behov och intresse.

Här är i alla fall de 7 saker som gör en hemmastudio enligt oss på Hemmastudion.se.

Vi har en genomgripande artikel om just detta ämne, Vad behövs i en hemmastudio?, där vi berör studioutrustning, användningsområden och varför just du behöver den. Om du vill veta mer om vad en hemmastudio består av och vilken utrustning du behöver, kika där!

Vad är skillnaden mellan hemmastudio och musikstudio?

I grund och botten är det helt enkelt att en hemmastudio finns hemma, och en musikstudio finns i en separat byggnad eller lokal. Hemmastudion är dock, återigen, i regel lite simplare och billigare.

Större musikstudior består många gånger av flera separata rum. I regel ett kontrollrum, ett eller flera inspelningsrum och ibland en replokal i anslutning. Den typiska hemmastudion består allt som oftast bara av ett rum som kombinerar kontrollrum med inspelningsrum, eller ibland ett litet “sångbås”.

Större musikstudior brukar vara utrustade med stora mixningskonsoler och hårdvarueffekter som kompressor och EQ. I en hemmastudio är det vanligt att man förlitar sig till största del på programvara.

Hur bygger man en hemmastudio?

Vi håller på att utveckla en komplett guide hur man bygger en hemmastudio på bästa möjliga sätt. Se till att skriva upp dig på vår mejllista i högerspalten för att bli meddelad när den publiceras!

Vad kostar en komplett hemmastudio?

Vad det kostar att bygga studio är en svår fråga att besvara eftersom studioutrustning sträcker sig över så många prisklasser. Man skulle kunna spendera 20.000 kronor på ett par studiomonitorer i världsklass, eller skulle man kunna fördela samma budget på flera saker, som en grym musikdator och hyffsad ljudutrustning. Det är helt enkelt upp till en själv.

Det är i vilket fall bra att veta vad man ska köpa först och vad som kan vänta. Jag hänvisar återigen till Vad behövs i en hemmastudio där det finns en bra prioriteringslista för den som är osäker!

Förutsatt att du redan har en dator med relativt god prestanda kan du räkna med att spendera åtminstone 3000-5000 kronor på ljudutrustning. Det finns även hemmastudiopaket som är riktigt bra kap – perfekt för den aspirerande musikproducenten med begränsad budget.

Jag vill även slå ett slag för vår artikel Bästa studioutrustning under 2000 kronor.

Vilket musikprogram (DAW) är bäst?

Ableton, FL Studio, Pro Tools och Logic Pro är alla fantastiska DAWs.

Vi anser att det inte finns något DAW som är bäst enligt alla mått mätt. De som testat flera har säkert en favorit, och ofta beror det helt och hållet på hur man jobbar och vilken genre man producerar, inte på att någon programvara är objektivt bättre eller sämre.

Självklart täcker vi även detta ämne här på Hemmastudion se. Närmare bestämt i artikeln Så väljer du bästa musikprogrammet för dig.

Behöver man en bra dator för att producera musik?

Hur bra dator du behöver beror helt och hållet på hur komplexa dina produktioner är. Ju fler spår, pluggar och instrument du använder dig av, desto mer resurser krävs av datorn. Lite som att det krävs starkare muskler ju tyngre något är att lyfta.

Om man spelar in många spår, använder sig av mer än ett dussintal effekter och instrument behöver man en dator som presterar. Detta innebär en nyare processor, gärna i7, kombinerat med 8-16 gb RAM-minne. Musikdatorn bör ha tyst kylning för att undvika oväsen under inspelning och mixning.

Behöver du hjälp med att välja rätt dator för musikproduktion så finns den!

Kan man tjäna pengar på musiken?

Självklart! Även om musikindustrin inte är vad den har varit finns det många olika sätt att tjäna pengar på sin musik. Det är inte nödvändigtvis genom streams, gigs eller att sälja skivor – idag finns betydligt fler möjligheter än så. Blir du en duktig musikproducent kan du till exempel sälja din musik till filmskapare och spelutvecklare. Eller varför inte lära ut dina kunskaper till andra?

Det är svårt att leva på musik, det ska man inte förneka. Akta dig däremot för de som påstår att det inte finns en chans för dig att kunna göra det – det finns oerhört många möjligheter och viljan vinner varje gång!

I denna artikel har vi listat 6 olika sätt att tjäna pengar som musikproducent år 2021.

Kan man verkligen göra professionell musik hemma?

Ja! Med tillräckliga kunskaper och rätt utrustning kan man definitivt producera musik i radiokvalité hemma. Om man är soloartist och producerar sin egen musik bör man ha kunskaper inom ljudteknik, inspelningsteknik, mixning, mastring och givetvis vara en bra musiker. När alla pusselbitar faller på plats finns det inget som stoppar en från att göra musik i världsklass i sin hemmastudio. Tekniken är så pass långt kommen idag.

Det kan vara lockande att köpa den dyraste utrustningen och de senaste pluggarna, men allt börjar med dig. Lär dig först hantera vad du har till hands för att sedan ta mer motiverade beslut. Där med inte sagt att det är en bra idé att mixa på dina datorhögtalare från Logitech, men var medveten om vad det är du införskaffar och varför. Det är precis det vi hjälper till med på Hemmastudion.se!

Kan vem som helst göra musik?

Absolut! Självklart har vi alla olika förutsättningar och är naturligt bra på olika saker, men med rätt resurser kan vem som helst lära sig spela in och producera musik. Som med allt annat krävs motivation, engagemang och tålamod.

Det kan vara en lång resa innan du faktiskt skapar musik du är riktigt stolt över. Om du fortsätter att kämpa dig framåt kommer du nå dit, annars kommer du att misslyckas. Producera musik ofta och slutför dina projekt. Det är bara så du kan bli riktigt bra.

Vad ska man lära sig först om man är helt ny?

Det beror lite på vad man har för ambitioner, men oavsett bör man ha insikt och grundläggande kunskaper i ljudteknik och musikteori – det kan ge en bra kickstart in i musikproduktionsvärlden.

Förstår man lite om hur ljud och elektronik fungerar och hur toner och slag blir musik så kommer man också lättare förstå hur allt hänger ihop och varför programvaror och hårdvaror är utformade som de är. Med sina grundläggande, teoretiska kunskaper kan man sen gå lite mer “hands on”, och lära sig sin programvara och sin utrustning.

I avsnittet Hemmastudio för nybörjare samlar vi alla artiklar som vi anser lämpar sig för nykomlingar i musikvärlden.